Rogaliki czekoladowe

Przy tym wypieku skorzystałam ze starej i wypróbowanej receptury sióstr Simili, tyle tylko, że do ciasta właściwego dodałam też kilka łyżek kakao. Rogaliki wyszły takie, jak wcześniejsze drożdżówki z tego samego przepisu: miękkie i aromatyczne, a do tego smakowicie czekoladowe:)


rogaliki czek


Składniki:
 
Zaczątek:
· 150 g mąki
· 90 g ciepłej wody
· 20 g drożdży
Zagnieść szybko ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 50-60 min.
 
Ciasto:
· 350 g mąki
· 50 g wody
· 100 g miękkiego masła
· 2 jajka
· 100 g cukru
· szczypta soli
· 3 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
 
Nadzienie:
· gęsty i ostudzony budyń czekoladowy przygotowany z 1/2 litra mleka (użyłam takiego z torebki, ale mój budyń został dodatkowo wzbogacony 2 łyżkami kakao i 1 łyżką kaszy manny)
 
Zagnieść ciasto ze wszystkich w\w składników (masło dodajemy jako ostatnie). Następnie połączyć je z zaczątkiem. Całą masę ugniatać tak długo, aż oba ciasta wymieszają się dokładnie i stworzą jedno gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godz. Gdy wyrośnie, rozwałkować i wycinać trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć łyżkę budyniu czekoladowego, uformować rogaliki i odstawić je do wyrośnięcia na 45-60 min. Posmarować rozbełtanym jajkiem lub jogurtem naturalnym. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C przez ok. 30 min.
 

Posted in Etichette: |

4 commenti:

  1. Piernikowa Chata Says:

    Drożdże świeże czy suszone? Wyglądają pięknie.

  2. Konsti Says:

    Drozdze swieze.
    Dziekuje za mile slowa i pozdrawiam.

  3. Majana Says:

    Podobają mi się te rogaliki. Świetne nadzienie :)

  4. klaudi23a Says:

    Cześć, bardzo lubię Twojego bloga i chciałabym nominować Cię do Liebster Blog Award: http://wegeprzepis.blox.pl/2013/06/Nominacja-do-Liebster-Blog-Award.html ;)