Rogaliki czekoladowe
Posted On 6.06.2013 at a czwartek, czerwca 06, 2013 by Konsti
Przy tym wypieku skorzystałam ze starej i wypróbowanej receptury sióstr Simili, tyle tylko, że do ciasta właściwego dodałam też kilka łyżek kakao. Rogaliki wyszły takie, jak wcześniejsze drożdżówki z tego samego przepisu: miękkie i aromatyczne, a do tego smakowicie czekoladowe:)
Składniki:
Zaczątek:
· 150 g mąki
· 90 g ciepłej wody
· 20 g drożdży
Zagnieść szybko ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 50-60 min.
Ciasto:
· 350 g mąki
· 50 g wody
· 100 g miękkiego masła
· 2 jajka
· 100 g cukru
· szczypta soli
· 3 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
Nadzienie:
· gęsty i ostudzony budyń czekoladowy przygotowany z 1/2 litra mleka (użyłam takiego z torebki, ale mój budyń został dodatkowo wzbogacony 2 łyżkami kakao i 1 łyżką kaszy manny)
Zagnieść ciasto ze wszystkich w\w składników (masło dodajemy jako ostatnie). Następnie połączyć je z zaczątkiem. Całą masę ugniatać tak długo, aż oba ciasta wymieszają się dokładnie i stworzą jedno gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godz. Gdy wyrośnie, rozwałkować i wycinać trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć łyżkę budyniu czekoladowego, uformować rogaliki i odstawić je do wyrośnięcia na 45-60 min. Posmarować rozbełtanym jajkiem lub jogurtem naturalnym. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C przez ok. 30 min.
Drożdże świeże czy suszone? Wyglądają pięknie.
Drozdze swieze.
Dziekuje za mile slowa i pozdrawiam.
Podobają mi się te rogaliki. Świetne nadzienie :)
Cześć, bardzo lubię Twojego bloga i chciałabym nominować Cię do Liebster Blog Award: http://wegeprzepis.blox.pl/2013/06/Nominacja-do-Liebster-Blog-Award.html ;)