Rolada z truskawkami
Posted On 17.06.2013 at a poniedziałek, czerwca 17, 2013 by Konsti
W ostatnim tygodniu upiekłam to ciasto już cztery razy i to chyba najlepiej świadczy o tym, że jest to naprawdę fantastyczny, lekki wypiek na lato. Truskawkowe pyszności! Oryginalny przepis pochodzi z blogu Mała cukierenka, ja zmieniłam tylko odrobinę nadzienie: śmietanę zastąpiłam jogurtem greckim. Pyszności!
Składniki:
Na ciasto:
• 4 jajka
• 1 łyżka zimnej wody
• 60 g cukru
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 50g mąki pszennej
• 50g mąki ziemniaczanej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie:
• 500 g umytych truskawek
• 250 g serka mascarpone
• 100 g bardzo gęstego jogurtu greckiego
• cukier puder (do smaku)
Dodatkowo:
• cukier puder do posypania ciasta
Białka ubić z 1 łyżką wody. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.Do piany dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach). Przesiać obie mąki i wymieszać je z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej w trzech porcjach, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (najlepiej ręcznie). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (tak jak zaleca autorka przepisu, użyłam płaskiej blachy, która była dołączona do wyposażenia piekarnika) i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 20 minut (termoobieg 160 st.C).
Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem i przykryć drugą wilgotną ściereczką (w oryginalnym przepisie zalecane jest wyłożenie ciasta pergaminem do góry: ja zrobiłam tak za pierwszym razem i ciasto przylepiło mi się lekko do ściereczki na dole; za drugim razem wyłożyłam ciasto pergaminem do dołu i tylko przykryłam je wilgotna ściereczka). Dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować. Ciasto pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Serek mascarpone rozetrzeć, dodać jogurt i cukier puder, wymieszać na gładką, jednolitą masę. Truskawki pokroić i wymieszać z masą serowa. Z ostygniętego biszkopta zdjąć ściereczki i pergamin. Posmarować go kremem z truskawkami, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg (nie zostawiamy go na krawędzi, która będzie w środku rolady). Następnie zrolować ciasto i delikatnie docisnąć. Posypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami. Odstawić w chłodne miejsce na kilka-kilkanaście godzin.
Moje uwagi:
- ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez kilkanaście godzin, najlepiej przygotować je więc dzień przed podaniem. Wtedy nadzienie pięknie tężeje, a cała rolada nabiera pełnego smaku;
- w momencie, gdy mascarpone zostanie wymieszane z jogurtem i cukrem pudrem, masa może wydawac się za rzadka, ale w ogóle nie należy się tym przejmować: trzeba tylko zdecydowanie zwinąć roladę, wstawić ją do lodówki i po kilku godzinach wszystko będzie ok, nadzienie będzie miało konsystencję bardzo gęstego kremu.
- ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez kilkanaście godzin, najlepiej przygotować je więc dzień przed podaniem. Wtedy nadzienie pięknie tężeje, a cała rolada nabiera pełnego smaku;
- w momencie, gdy mascarpone zostanie wymieszane z jogurtem i cukrem pudrem, masa może wydawac się za rzadka, ale w ogóle nie należy się tym przejmować: trzeba tylko zdecydowanie zwinąć roladę, wstawić ją do lodówki i po kilku godzinach wszystko będzie ok, nadzienie będzie miało konsystencję bardzo gęstego kremu.
chyba sobie taką zrobię na niedzielę :) Zawsze robiłam z ubitą śmietaną, ale mascarpone chyba jest lepszym pomysłem
Muszę się w końcu "odważyć" i zrobić jakąś roladę. Zawsze wydawały mi się trudne do przygotowania :)
Anonimie, ja akurat nie przepadam za bita śmietaną, więc trudno mi być obiektywną, ale to nadzienie z mascarpone i truskawek jest boskie:)
Lovelykate, ja zawsze troszkę się stresuję przy zwijaniu rolady, ale zawsze jakos się udaje. Strach ma wielkie oczy:) a warto się przełamać, bo rolada jest pyszna!
Pozdrawiam.
Witam serdecznie,
masz bardzo interesujący blog z wieloma apetycznymi przepisami, gratuluję! Byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.
Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1200 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog
Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)
Konsti, ja nie mam pojęcia dlaczego widnieję jako anonim ? Przecież wczesniej pokazywało się dokładnie ? Już nie raz rozmawiałam z Tobą pod przepisami i było ok. a teraz coś się zadziało
Krystyna9
Już wiem co się zadziało :D W momencie jak wstawiam nazwa/adres URL a nie logowanie przez OpenID, to jestem anonimem
No i wszystko jasne:)
Krystyno, ściskam Cię mocno i pozdrawiam.
Dziękuję Konsti :) Odwzajemniam uściski i dokładam całusy
Ja tez nie przepadam za bita smietana i bardzo lubie kremy na bazie mascarpone (teraz niestety moge tylko o nich pomarzyc...). Rolada idealna na aktualny sezon truskawkowy! :)
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt wspolpraca@armadeo.pl
Pozdrawiam,
Dominika
Absolutny hit sezonu! :))))
Dziekuje za wszystkie komentarze i pozdrawiam serdecznie!