Asparagi con mandorle e capperi

… czyli szparagi z kaparami i migdałami. Po raz pierwszy zrobiłam tę przystawkę kilka dni temu, potem zrobiliśmy powtórkę, tak bardzo nam smakowała! A za trzecim razem na bazie tego zestawienia przygotowałam risotto i też było pyszne. Fantastyczne połączenie smaków, dla nas to był strzał w dziesiątkę!


szparagi


Składniki:
 
· szparagi
· kapary
· migdały
· oliwa
· sól i pieprz
 
Szparagi oczyścić, ugotować w lekko osolonej wodzie. Kapary obmyć wodą, migdały posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić kapary i migdały. Po chwili dodać szparagi, posolić i popieprzyć wedle uznania, podsmażać przez kilka minut. Wyłożyć na talerze i pałaszować ze smakiem:)
Oryginalny przepis: tutaj.
 

A w "Malarskim okiem..." nowy obraz:
 

Jan Steen (ok. 1626 – 1679) Jedząca ostrygi
Jedząca ostrygi, Jan Steen (ok. 1626 – 1679)
 
 

Posted in Etichette: |

6 commenti:

  1. Marzynia Mamcia Says:

    Dziewczyno, to mnie katujesz wspomnieniem słodkiej Italii! Oddałabym wszystkie dni wakacji za dwa tygodnie w Bagnacavallo...
    A co do obrazu - znam tego Flamanda; wyraz twarzy dziewczyny przypomina kota, co się dorwał do śmietanki...

  2. Konsti Says:

    Wychodzi ze mnie ten sadyzm, co?:) Katuje i tratuje:)
    Marzyniu, przepadam za Twoim stylem pisania (Twoj blog to jeden z moich ulubionych!) i komentowania! Skojarzenia mamy podobne, ja zawsze mam wrazenie, ze ta dzieczyna nad ostrygami za chwile z luboscia oblize sobie wargi jezykiem i przeciagnie sie z zadowoleniem, jak kot wlasnie:)
    Pozdrawiam serdecznie.

  3. Majana Says:

    Ale to musi być dobre!:)

  4. Jolanta szyndlarewicz Says:

    Proste, ale jakże cudowne połaczenie:)

  5. Anonimowy Says:

    Bardzo ładne zdjęcie. Dania z szparagami są top!!! Robiłem ostatnio śniadanei z nimi i uważam że każde danie ze szparagami warte jest zjedzenia:
    http://gotowaniezpasja.pl/poczatek-dnia/59-jajka-w-koszulkach-na-szparagach-i-grillowanej-ciabacie
    Paweł

  6. Konsti Says:

    Dziekuje za mile slowa!
    Pozdrawiam goraco.