Torta alla ricotta e limone

… czyli cytrynowe ciasto z ricottą. Jedno z ulubionych ciast “śniadaniowych” Kalabryjczyka, najlepsze w duecie z poranną kawą. Proste i szybkie w wykonaniu. Wygląd ma może niezbyt oszałamiający, ale za to smak ma na szóstkę:) Polecam przede wszystkim wielbicielom nieskomplikowanych przepisów.


sniadaniowe


Składniki:
 
· 300 g mąki
· 300 g sera ricotta
· 250 g cukru
· 2 jajka
· 1 szklanka oleju słonecznikowego
· 2-3 cytryny
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· cukier puder (do posypania ciasta)
 
Wykonanie banalnie proste: jajka utrzeć z cukrem, potem wymieszać z olejem i sokiem z cytryn (ja daję sok z 3 cytryn). Dodać ricottę, zmiksować, dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować (jeśli masa wydaje się za gęsta, można dodać odrobinę mleka lub jogurtu naturalnego). Ciasto przelać do przygotowanej formy (czyli natłuszczonej i wysypanej mąką; moja tortownica ma 22 cm średnicy). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200°C przez ok. 40 min. (lub do tzw. suchego patyczka). Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
 
Przepis powstał w wyniku skrzyżowania dwóch receptur znalezionych w internecie: tej i tej.

Posted in Etichette: |

12 commenti:

  1. Rossnett Says:

    Pysznie wyglada, zapraszam do siebie!

  2. margot Says:

    wygląda puszyście i zarazem leciutko wilgnie, lubię takie ciasto ,a nuty cytrusowe działają na mnie w ciastach jak wabik :D

  3. gin Says:

    Robiłam coś trochę podobnego, pyszności :)

  4. Luka Li Says:

    Wygląda tak, że chętnie zjadłabym pół ciasta:)

  5. Majana Says:

    Mówisz, ze to śniadaniowe ciacho,mniam:)
    Smakowite :) Lubię te włoskie śniadania na słodko:)

  6. Konsti Says:

    Dziekuje za wszystkie komentarze i pozdrawiam serdecznie.

  7. Anonimowy Says:

    czy te jajka z cukrem trzeba utrzeć w makutrze,czy wystarczy je zmiksować?

  8. Konsti Says:

    Bez roznicy:) Ja zazwyczaj robie to ciasto "w locie" i dlatego czesto jajka szybko miksuje z cukrem.
    Pozdrawiam serdecznie.

  9. Anonimowy Says:

    żółtka ucierać z cukrem , czy całe jajka?

  10. Konsti Says:

    Uciera się całe jajka.
    Pozdrawiam.

  11. Anonimowy Says:

    Bardzo dobre ciasto, wczoraj zrobiłam - od siebie dodałam jeszcze tylko borówki (mrożone) na wierzch i płatki migdałów :) Smakuje bardzo dobrze i prezentuje się również super.

  12. Konsti Says:

    Z borowkami i migdalami to juz wersja luksusowa:)
    Ciesze sie, ze ciasto sie udalo i ze smakowalo!
    Pozdrawiam serdecznie.