Torta alla ricotta e limone
Posted On 30.05.2013 at a czwartek, maja 30, 2013 by Konsti
… czyli cytrynowe ciasto z ricottą. Jedno z ulubionych ciast “śniadaniowych” Kalabryjczyka, najlepsze w duecie z poranną kawą. Proste i szybkie w wykonaniu. Wygląd ma może niezbyt oszałamiający, ale za to smak ma na szóstkę:) Polecam przede wszystkim wielbicielom nieskomplikowanych przepisów.
Składniki:
· 300 g mąki
· 300 g sera ricotta
· 250 g cukru
· 2 jajka
· 1 szklanka oleju słonecznikowego
· 2-3 cytryny
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· cukier puder (do posypania ciasta)
Wykonanie banalnie proste: jajka utrzeć z cukrem, potem wymieszać z olejem i sokiem z cytryn (ja daję sok z 3 cytryn). Dodać ricottę, zmiksować, dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować (jeśli masa wydaje się za gęsta, można dodać odrobinę mleka lub jogurtu naturalnego). Ciasto przelać do przygotowanej formy (czyli natłuszczonej i wysypanej mąką; moja tortownica ma 22 cm średnicy). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200°C przez ok. 40 min. (lub do tzw. suchego patyczka). Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Pysznie wyglada, zapraszam do siebie!
wygląda puszyście i zarazem leciutko wilgnie, lubię takie ciasto ,a nuty cytrusowe działają na mnie w ciastach jak wabik :D
Robiłam coś trochę podobnego, pyszności :)
Wygląda tak, że chętnie zjadłabym pół ciasta:)
Mówisz, ze to śniadaniowe ciacho,mniam:)
Smakowite :) Lubię te włoskie śniadania na słodko:)
Dziekuje za wszystkie komentarze i pozdrawiam serdecznie.
czy te jajka z cukrem trzeba utrzeć w makutrze,czy wystarczy je zmiksować?
Bez roznicy:) Ja zazwyczaj robie to ciasto "w locie" i dlatego czesto jajka szybko miksuje z cukrem.
Pozdrawiam serdecznie.
żółtka ucierać z cukrem , czy całe jajka?
Uciera się całe jajka.
Pozdrawiam.
Bardzo dobre ciasto, wczoraj zrobiłam - od siebie dodałam jeszcze tylko borówki (mrożone) na wierzch i płatki migdałów :) Smakuje bardzo dobrze i prezentuje się również super.
Z borowkami i migdalami to juz wersja luksusowa:)
Ciesze sie, ze ciasto sie udalo i ze smakowalo!
Pozdrawiam serdecznie.