Drożdżowy placek z truskawkami
Posted On 28.06.2013 at a piątek, czerwca 28, 2013 by Konsti
Czerwcowy klasyk. Każdy ma swój ulubiony rodzaj drożdżowego z owocami: ja preferuję placek na stosunkowo niskim spodzie z furą truskawek:) No i bez kruszonki (wiem, dziwna jestem…), posypuję za to ciasto rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Pycha!
Składniki:
· 1/2 kg mąki
· 2 duże jajka
· 100 g masła
· 1 szklanka ciepłego mleka
· 25 g drożdży
· 100 g cukru
· 1 cukier waniliowy
· szczypta soli
· ok. 3/4 kg truskawek
· wiórki kokosowe
· rodzynki
Do połowy mleka dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać dokładnie z drożdżami i odstawić pod przykryciem na kilkanaście minut, aż zaczyn “ruszy”. Mąkę wymieszać z cukrami i solą, dodać miękkie masło, resztę mleka i wyrośnięte drożdże. Wbić jajka i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (jeśli jest za gęste, dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie – dosypać mąki). Ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. godzinę. Dużą blachę (używam takiej z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i ułożyć na blasze. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 min. Na ciasto wyłożyć oczyszczone truskawki, posypać łyżką cukru, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min. w temp. 180°C.
Dwa albo nie trzy kawałki poproszę tego pysznego ciasta
Sie robi, psze pani:)
i ja, i ja się piszę na kawałek :D
Drożdżowe to moje ukochane ciasto. Pod owoce wolę właśnie takie niższe. A truskawki najczęściej mieszam z rabarbarem. Bardzo mi smakuje to połączenie.
U mnie jutro będą jagodzianki :D
Ja akurat jeśli o drożdżowe chodzi wol wyższe, no i koniecznie musi byc kruszonka ...choc kokos i rodzynki wydają mi się bardzo smacznym pomysłem:) pozdrawiam
Mniam, smaczne ciasto zrobiłaś. Marzy mi się teraz jakaś pyszna drożdżówa :)
Pozdrowienia :)
Nooo, podobają mi sie te proporcje ciasta do nadzienia...
Dziekuje za wszystkie komentarze i pozdrawiam serdecznie!