Duet
Posted On 6.05.2011 at a piątek, maja 06, 2011 by KonstiTo ciasto dedykuję mojej Mamie – mogło ono powstać tylko dlatego, że Mama przed świętami zapobiegliwie przesłała mi w paczce z Warszawy sporą ilość maku… Duet, zwany też seromakiem, to ciasto znane i lubiane. Ja, wstyd się przyznać, nigdy wcześniej go nie piekłam i dopiero teraz wiem, co straciłam przez to zaniedbanie:) Ciasto jest naprawde smakowite, wilgotne i aromatyczne. Polubiliśmy się bardzo, ja i duet - i coś mi się zdaje, że pozostaniemy w kontakcie, będziemy często do siebie wracać:)
Przepis na ten wypiek powstał w wyniku skrzyżowania różnych receptur znalezionych w internecie.
Składniki:
Na masę makową:
· 2 szklanki maku
· 2 jabłka
· 3/4 szklanki cukru pudru
· 2 jajka (osobno białka i żółtka)
· 70-80 g rodzynek
· 4 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 kieliszek dowolnego likieru (pomarańczowego, cytrynowego, migdałowego itp.)
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mak sparzyć, osączyć, dwukrotnie zemleć. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać starte jabłka, mąkę ziemniaczaną, rodzynki i likier, wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.
Składniki na masę serową:
· 70 dkg dobrego twarogu (ja użyłam sera ricotta, nie miałam innego)
· 3/4 szklanki cukru (więcej lub mniej, trzeba próbować)
· 2 jajka (osobno białka i żółtka)
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 4-5 łyżek kandyzowanych owoców
· 1 kieliszek dowolnego likieru (pomarańczowego, cytrynowego, migdałowego itp.)
Utrzeć żółtka z cukrem. Stopniowo dodawać do nich ser, ciągle ucierając. Wmieszać mąkę, likier i owoce kandyzowane. Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej.
Formę do ciasta natłuścić i wysypać mąką. Najpierw rozprowadzić na dnie masę makową, potem wyłożyć na nią masę serową. Piec około 60 minut w temperaturze 175ºC (można od góry przykryć folią aluminiową, by sernik się nie spiekł i pozostał biały). Dobrze ostudzić, najlepiej trzymać ciasto przez kilkanaście godzin w chłodnym pomieszczeniu. Można polać je polewą czekoladową lub ozdobić w dowolny sposób.
Robiłam kiedyś taki duet, smakował wyśmienicie ! Zachęciłaś mnie do powtórki :)
Bardzo lubię seromak, często robię go na święta :)
ooo, kiedyś moja Mama robiła podobne ciasto, nazywało się warstwowiec i pyszne było
zapowiada się przepysznie! :)
Cudowne ciasto Konsti! My bardzo lubimy to połączenie. :)
Pozdrowienia:)
Pysznie...pozdrawiamy mamę:)
mak i ser w jednym? to musi byc pyszne (:
jak dla mnie, jest to duet idealny ;]
Bardzo, ale to bardzo apetycznie wygląda! Zresztą sernikomakowce uwielbiam:)
lubię to połączenie :) wygląda bardzo smakowicie :)
Jak byłam mała, uwielbiałam drożdżówkę, która sie nazywała seromak - była jak taka z serem, tylko wypełnienie miała makowe i serowe. Lubiłam bardziej niż pączki,a to w moim przypadku było naprawde coś :)
Milo mi, ze duet wywoluje tyle pozytywnych skojarzen:) Dziekuje Wam bardzo za wszystkie komentarze, jestescie niedoscignione w komplementach:)
Sciskam Was i pozdrawiam bardzo serdecznie.
Buongiorno!
Organizuję we Wrocławiu Festiwal Kultury Żydowskiej i chciałabym zaprosić Panią do akcji "Żydowskie smaki" http://www.simcha.art.pl/2011/04/zydowskie-smaki.html
W razie pytań i sugesti zapraszam do kontaktu.
Pozdrawiam serdecznie!
Ewa Marcinek
Biuro Prasowe - XIII Festiwal Kultury Żydowskiej SIMCHA
Fundacja PRO ARTE
promocja@proarte.org.pl
www.simcha.art.pl
Dzieki za przepis, tez chetnie zawre blizszy kontakt z seromakiem. :)
Nie ma za co, Arku. Zawsze do uslug:)))
Pozdrawiam cieplo.