Duet

To ciasto dedykuję mojej Mamie – mogło ono powstać tylko dlatego, że Mama przed świętami zapobiegliwie przesłała mi w paczce z Warszawy sporą ilość maku… Duet, zwany też seromakiem, to ciasto znane i lubiane. Ja, wstyd się przyznać, nigdy wcześniej go nie piekłam i dopiero teraz wiem, co straciłam przez to zaniedbanie:) Ciasto jest naprawde smakowite, wilgotne i aromatyczne. Polubiliśmy się bardzo, ja i duet - i coś mi się zdaje, że pozostaniemy w kontakcie, będziemy często do siebie wracać:)

Przepis na ten wypiek powstał w wyniku skrzyżowania różnych receptur znalezionych w internecie.






Składniki:

Na masę makową:

· 2 szklanki maku
· 2 jabłka
· 3/4 szklanki cukru pudru
· 2 jajka (osobno białka i żółtka)
· 70-80 g rodzynek
· 4 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 kieliszek dowolnego likieru (pomarańczowego, cytrynowego, migdałowego itp.)

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mak sparzyć, osączyć, dwukrotnie zemleć. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać starte jabłka, mąkę ziemniaczaną, rodzynki i likier, wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.

Składniki na masę serową:

· 70 dkg dobrego twarogu (ja użyłam sera ricotta, nie miałam innego)
· 3/4 szklanki cukru (więcej lub mniej, trzeba próbować)
· 2 jajka (osobno białka i żółtka)
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 4-5 łyżek kandyzowanych owoców
· 1 kieliszek dowolnego likieru (pomarańczowego, cytrynowego, migdałowego itp.)

Utrzeć żółtka z cukrem. Stopniowo dodawać do nich ser, ciągle ucierając. Wmieszać mąkę, likier i owoce kandyzowane. Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej.
Formę do ciasta natłuścić i wysypać mąką. Najpierw rozprowadzić na dnie masę makową, potem wyłożyć na nią masę serową. Piec około 60 minut w temperaturze 175ºC (można od góry przykryć folią aluminiową, by sernik się nie spiekł i pozostał biały). Dobrze ostudzić, najlepiej trzymać ciasto przez kilkanaście godzin w chłodnym pomieszczeniu. Można polać je polewą czekoladową lub ozdobić w dowolny sposób.



Posted in Etichette: |

15 commenti:

  1. grazyna Says:

    Robiłam kiedyś taki duet, smakował wyśmienicie ! Zachęciłaś mnie do powtórki :)

  2. Fuchsia Says:

    Bardzo lubię seromak, często robię go na święta :)

  3. zauberi Says:

    ooo, kiedyś moja Mama robiła podobne ciasto, nazywało się warstwowiec i pyszne było

  4. Tylko Spróbuj Says:

    zapowiada się przepysznie! :)

  5. Majana Says:

    Cudowne ciasto Konsti! My bardzo lubimy to połączenie. :)

    Pozdrowienia:)

  6. Trzcinowisko Says:

    Pysznie...pozdrawiamy mamę:)

  7. Danuta Says:

    mak i ser w jednym? to musi byc pyszne (:

  8. Karmel-itka Says:

    jak dla mnie, jest to duet idealny ;]

  9. ewena Says:

    Bardzo, ale to bardzo apetycznie wygląda! Zresztą sernikomakowce uwielbiam:)

  10. magda k. Says:

    lubię to połączenie :) wygląda bardzo smakowicie :)

  11. Asia Says:

    Jak byłam mała, uwielbiałam drożdżówkę, która sie nazywała seromak - była jak taka z serem, tylko wypełnienie miała makowe i serowe. Lubiłam bardziej niż pączki,a to w moim przypadku było naprawde coś :)

  12. Konsti Says:

    Milo mi, ze duet wywoluje tyle pozytywnych skojarzen:) Dziekuje Wam bardzo za wszystkie komentarze, jestescie niedoscignione w komplementach:)
    Sciskam Was i pozdrawiam bardzo serdecznie.

  13. Unknown Says:

    Buongiorno!

    Organizuję we Wrocławiu Festiwal Kultury Żydowskiej i chciałabym zaprosić Panią do akcji "Żydowskie smaki" http://www.simcha.art.pl/2011/04/zydowskie-smaki.html

    W razie pytań i sugesti zapraszam do kontaktu.



    Pozdrawiam serdecznie!


    Ewa Marcinek

    Biuro Prasowe - XIII Festiwal Kultury Żydowskiej SIMCHA

    Fundacja PRO ARTE
    promocja@proarte.org.pl
    www.simcha.art.pl

  14. arek Says:

    Dzieki za przepis, tez chetnie zawre blizszy kontakt z seromakiem. :)

  15. Konsti Says:

    Nie ma za co, Arku. Zawsze do uslug:)))
    Pozdrawiam cieplo.