Agnello gratinato con asparagi, carciofi e piselli

... czyli zapiekana jagnięcina ze szparagami, karczochami i zielonym groszkiem. Danie rodem z Kalabrii, bogate i wykwintne, serwowane „od wielkiego dzwonu”, zazwyczaj na wielkanocny obiad. Wyrafinowany charakter tej potrawy nie znajduje niestety odzwierciedlenia w sferze wizualnej: „agnello gratinato” prezentuje się na talerzu niezbyt estetycznie... albo to ja nie zdołałam uchwycić na zdjęciu tego, co najlepsze, musicie więc uwierzyć mi na słowo, że zapiekanka jest naprawdę pyszna. Zresztą - patrząc na składniki - czyż mogło być inaczej?






Składniki (dla 6 osób):

· 1 kg jagnięciny
· 250 gr młodych, oczyszczonych karczochów (same serca!)
· 250 gr zielonego groszku
· pęczek oczyszczonych szparagów
· 2 cebule
· 50 gr stratego parmezanu
· 50 gr stratego pecorino
· ½ litra rosołu
· 1 szklanka czerwonego wina
· 2-3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
· 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
· 3-4 kromki chleba
· 1 ząbek czosnku
· bułka tarta
· oliwa
· ocet balsamiczny
· sól i pieprz

Mięso oczyścić z tłuszczu, pokroić na kawałki.
Do dużego rondla nalać 4 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę i smażyć przez chwilę. Dodać groszek, karczochy podzielone na ćwiartki i szparagi pokrojone na kawałki. Posolić, popieprzyć. Trzymać pod przykryciem na małym ogniu, dolewając stopniowo rosół (ok. 100 ml rosołu zostawić na później). Zdjąć z ognia, gdy warzywa zmiękną (moja uwaga: lepiej najpierw wrzucić karczochy, poczekać, aż leciutko zmiękną, a dopiero potem dodać groszek i szparagi, które szybciej „dochodzą”). Doprawić octem balsamicznym.
Na dużej patelni podsmażyć drugą posiekaną cebulę i czosnek. Dodać jagnięcinę, posolić, popieprzyć. Wlać czerwone wino, wymieszać i trzymać na ogniu przez ok. 20 min., aż prawie cały płyn odparuje.
Nagrzać piekarnik. Formę do pieczenia natłuścić i wysypać bułką tatrą. Kromki chleba poszarpać na małe kawałki. Połowę z nich wysypać na dno formy, następnie wyłożyć kawałki mięsa. Posypać połową rozmarynu, pietruszki, parmezanu i pecorino oraz odrobiną bułki tartej. Następnie wyłożyć warzywa, a na nie kawałki pozostałego chleba. Posypać połową rozmarynu, pietruszki, parmezanu i pecorino oraz bułką tartą. Polać 100 ml rosołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 220°C przez 20-30 min., aż wierzch zapiekanki mocno się zrumieni.



Posted in Etichette: , |

7 commenti:

  1. grazyna Says:

    Pyszna zapiekanka, lubię takie smaki :)

  2. Majana Says:

    Uważam, ze to musi być coś pysznego !:)))

  3. Kuchennefascynacje Says:

    Nie dziwię się,że po zjedzeniu jednej chce się więcej. Pięknie wyglądają i jeszcze ta pyszna skórka :)

  4. Konsti Says:

    Dziewczyny, dziekuje za wyrazy uznania:)
    Czy Wam tez poznikaly niektore komentarze i odpowiedzi na nie? Pamietam, ze byla ostatnio jakas awaria na blogspocie, to chyba z tego powodu, prawda?
    Pozdrawiam serdecznie!

  5. mamamarzynia Says:

    To musi być przepyszne danie. Jagnięcinę jadam raz na parę lat (niestety) i gdyby mi podano taki przysmak, z tak pysznymi warzywami, to chyba bym poczuła się jak w niebie :-)

  6. Gąska Says:

    MMmniam zapowiada sie mega smakowicie :)
    Uwielbiam takie połączania z warzywami

  7. Konsti Says:

    Polecam, jest naprawde smaczne!
    Pozdrawiam.