Słodkie bułki z kandyzowaną skórką pomarańczową (na zakwasie)
Posted On 17.05.2011 at a wtorek, maja 17, 2011 by KonstiKolejna wariacja na temat słodkich bułek śniadaniowych. Dzięki zakwasowi bułki pozostają dłużej świeże, ale i tak uważam, że najlepiej od razu podzielić je na porcje i zamrozić. No, chyba że zjemy wszystkie za jednym zamachem:) A wcale tego nie wykluczam: bułeczki są tak smaczne, że po zjedzeniu jednej trudno powstrzymać się przed sięgnięciem po następną…
Składniki:
Na zaczyn:
· 100 g mąki pszennej o wysokiej zawartości białka (np. Manitoba)
· 50 g ciepłej wody
· 50 g zakwasu pszennego
Wymieszać i zagnieść wszystkie składniki. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 12-14 godzin.
Na ciasto:
· 350 g mąki pszennej o wysokiej zawartości białka (np. Manitoba)
· 100 g cukru
· pół szklanki jogurtu naturalnego
· 1 jajko
· 3 łyżki oleju (ja zazwyczaj daję słonecznikowy)
· ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (mniej lub więcej, wedle uznania)
· 50-60 g posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
· zaczyn zakwasowy
Jajko utrzeć z cukrem i jogurtem. Dodać mąkę i olej, wymieszać, dodać zaczyn zakwasowy, zacząć wyrabiać ciasto (gdy zachodzi taka potrzeba, dodać więcej mąki lub odrobinę ciepłej wody). Gdy powstanie gładkie i elastyczne ciasto, dodać skórkę pomarańczową i kawałki czekolady. Jeszcze raz wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić objętość). Z wyrośniętego ciasta uformować 10-12 kulek i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik. Posmarować bułeczki jogurtem. Piec w temp. 180°C przez 25-30 min.
bardzo fajne te bułeczki :)
Dziekuje bardzo:)
Od dawna mam ochotę na słodkie pieczywo na zakwasie, dużo zdrowsze niż drożdżowe.
Wspaniale wyglądają, aż mam ochotę sięgnąć przez ekran :)
Cudne są! :) Ze skórką pomarańczową to będzie pyszne!:)
Wspaniale wyglądają! Dodatek skórki pomarańczowej mnie zauroczył - musze koniecznie upiec!
Pozdrawiam:)
co ja bym dała za takie cuda na śniadanie!