Babka amsterdamska

Fantastyczny przepis ze strony Arabeski. Babka wygląda może na pracochłonną, ale nie taki diabeł straszny, jak go malują:). Zresztą warto poświęcić jej trochę więcej czasu, bo końcowy efekt jest znakomity! Babka jest pyszna, kusi bogactwem smaków, a jednocześnie cieszy oko. Warstwy z nadzieniem można modyfikować wedle uznania, ja tak zrobiłam z pośpiechu i z lenistwa:) Z pośpiechu nie zrobiłam masy makowej, bo w wirze przygotowań do świąt cały mak zużyłam do innego ciasta; z lenistwa nie zrobiłam warstwy śliwkowej, bo miałam gotowy słoik smarowidła owocowo-czekoladowego i to nim zastąpiłam farsz śliwkowy. Ale i z tymi zmianami ciasto wyszło jak należy, pachnące i aromatyczne. Przepis szczerze polecam, babka jest znakomita!






Ciasto:
- 500 g mąki
- 30 g drożdży świeżych (dałam 20 g)
- 1 szkl. mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- zapach cytrynowy
- szczypta soli

Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Drożdże wymieszać z 1/2 szkl. mleka i łyżeczką cukru. Mąkę przesiać do miski , na środku zrobić wgłębienie , wlać rozpuszczone drożdże , posypać odrobiną mąki i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać żółtka utarte z resztą cukru , pozostałe mleko i sól. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać tak długo , aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość).

Nadzienia do babki
W przepisie źródłowym do nadziania ciasta polecane są 4 farsze: serowy, makowy, śliwkowy i orzechowy. Po oryginalny przepis odsyłam na stronę Arabeski, ja natomiast nadziałam babkę tylko 3 farszami.

Nadzienie serowo-cynamonowe:
- 125 g ricotty
- 2 łyżki cukru (lub do smaku)
- 1 żółtko
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki cynamonu

Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i odstawić , aby przeszły aromatem.

Nadzienie owocowo-czekoladowe
(przepis zaprezentowałam we wcześniejszym wpisie o smarowidłach do chleba; jak zaznaczyłam, smarowidło owocowo-czekoladowe świetnie sprawdzało się także jako nadzienie do bułeczek, postanowiłam więc wykorzystać je też jako słodki farsz do babki – pychota!)

Nadzienie orzechowe:
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki tartej bułki
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki cukru (lub do smaku)
- 1 łyżka rumu
- 1/3 szkl. gorącego mleka

Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i odstawić , aby przeszły aromatem.

Dalsze postępowanie:
Wyrośnięte ciasto lekko odgazować i podzielić na 30 małych kulek. Kolejno rozwałkowywać je na stolnicy lekko posypanej mąką na cienkie placki. Na każdy placek nałożyć dowolny farsz i formować coś w rodzaju dużych pierogów, po 10 z każdym nadzieniem (instrukcję fotograficzną można znaleźć u Arabeski). Tak przygotowane “pierogi” najpierw odstawić do wyrośnięcia na 30-60 min., a potem układać warstwami w formie do babek (u mnie była to jedna warstwa z nadzieniem serowo-cynamonowym, druga owocowo-czekoladowa i ostatnia orzechowa; w ten sposób przygotowałam 2 nie za duże babki). Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30-60 min. Piec około 50 minut w temp. 200°C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem (ja zdecydowałam się na polewę czekoladową).






Posted in Etichette: , , , |

13 commenti:

  1. Trzcinowisko Says:

    Kuuuszącaaa:)

  2. Amber Says:

    Piękności-pyszności! Od jakiegoś czasu mam na nią chęć.
    Pozdrowienia!

  3. danusia Says:

    bardzo lubię drożdżowe babki, już dawno nie piekłam (:

  4. grazyna Says:

    Super babka ! Drożdzowe piekę, ale z nadzieniem jeszcze nie robilam :)

  5. viridianka Says:

    kusi mnie ta babka jak nie wiem ce ;)

  6. Majana Says:

    Bardzo mi się podoba! Kiedyś muszę ją zrobić, bo szalenie kusi :))

  7. ewena Says:

    Och jak mi się podoba!

  8. ewelajna Says:

    Babka wygląda tak znakomicie, że już mogłabym zatopić w niej usta...!

  9. andzia-35 Says:

    Śliczna babeczka!!!

  10. atina Says:

    Cudowna babeczka:) tez ja kiedyś piekłam , i wiem , że jest pyszna:) Ślicznie się u Ciebie prezentuje:)

  11. asia Says:

    och, jaka piękna baba!

  12. Pinos Says:

    I drożdżowe, i cynamon, i czekolada; orzechy i owoce... musiała być genialna.

  13. Konsti Says:

    Bardzo dziekuje za wszystkie wyrazy uznania! I goraco zachecam do wyprobowania przepisu, babka jest pyszna.
    Pozdrawiam serdecznie.