Babka amsterdamska
Posted On 30.04.2011 at a sobota, kwietnia 30, 2011 by KonstiFantastyczny przepis ze strony Arabeski. Babka wygląda może na pracochłonną, ale nie taki diabeł straszny, jak go malują:). Zresztą warto poświęcić jej trochę więcej czasu, bo końcowy efekt jest znakomity! Babka jest pyszna, kusi bogactwem smaków, a jednocześnie cieszy oko. Warstwy z nadzieniem można modyfikować wedle uznania, ja tak zrobiłam z pośpiechu i z lenistwa:) Z pośpiechu nie zrobiłam masy makowej, bo w wirze przygotowań do świąt cały mak zużyłam do innego ciasta; z lenistwa nie zrobiłam warstwy śliwkowej, bo miałam gotowy słoik smarowidła owocowo-czekoladowego i to nim zastąpiłam farsz śliwkowy. Ale i z tymi zmianami ciasto wyszło jak należy, pachnące i aromatyczne. Przepis szczerze polecam, babka jest znakomita!
Ciasto:
- 500 g mąki
- 30 g drożdży świeżych (dałam 20 g)
- 1 szkl. mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- zapach cytrynowy
- szczypta soli
Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Drożdże wymieszać z 1/2 szkl. mleka i łyżeczką cukru. Mąkę przesiać do miski , na środku zrobić wgłębienie , wlać rozpuszczone drożdże , posypać odrobiną mąki i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać żółtka utarte z resztą cukru , pozostałe mleko i sól. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać tak długo , aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość).
Nadzienia do babki
W przepisie źródłowym do nadziania ciasta polecane są 4 farsze: serowy, makowy, śliwkowy i orzechowy. Po oryginalny przepis odsyłam na stronę Arabeski, ja natomiast nadziałam babkę tylko 3 farszami.
Nadzienie serowo-cynamonowe:
- 125 g ricotty
- 2 łyżki cukru (lub do smaku)
- 1 żółtko
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki cynamonu
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i odstawić , aby przeszły aromatem.
Nadzienie owocowo-czekoladowe
(przepis zaprezentowałam we wcześniejszym wpisie o smarowidłach do chleba; jak zaznaczyłam, smarowidło owocowo-czekoladowe świetnie sprawdzało się także jako nadzienie do bułeczek, postanowiłam więc wykorzystać je też jako słodki farsz do babki – pychota!)
Nadzienie orzechowe:
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki tartej bułki
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki cukru (lub do smaku)
- 1 łyżka rumu
- 1/3 szkl. gorącego mleka
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i odstawić , aby przeszły aromatem.
Dalsze postępowanie:
Wyrośnięte ciasto lekko odgazować i podzielić na 30 małych kulek. Kolejno rozwałkowywać je na stolnicy lekko posypanej mąką na cienkie placki. Na każdy placek nałożyć dowolny farsz i formować coś w rodzaju dużych pierogów, po 10 z każdym nadzieniem (instrukcję fotograficzną można znaleźć u Arabeski). Tak przygotowane “pierogi” najpierw odstawić do wyrośnięcia na 30-60 min., a potem układać warstwami w formie do babek (u mnie była to jedna warstwa z nadzieniem serowo-cynamonowym, druga owocowo-czekoladowa i ostatnia orzechowa; w ten sposób przygotowałam 2 nie za duże babki). Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30-60 min. Piec około 50 minut w temp. 200°C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem (ja zdecydowałam się na polewę czekoladową).
Kuuuszącaaa:)
Piękności-pyszności! Od jakiegoś czasu mam na nią chęć.
Pozdrowienia!
bardzo lubię drożdżowe babki, już dawno nie piekłam (:
Super babka ! Drożdzowe piekę, ale z nadzieniem jeszcze nie robilam :)
kusi mnie ta babka jak nie wiem ce ;)
Bardzo mi się podoba! Kiedyś muszę ją zrobić, bo szalenie kusi :))
Och jak mi się podoba!
Babka wygląda tak znakomicie, że już mogłabym zatopić w niej usta...!
Śliczna babeczka!!!
Cudowna babeczka:) tez ja kiedyś piekłam , i wiem , że jest pyszna:) Ślicznie się u Ciebie prezentuje:)
och, jaka piękna baba!
I drożdżowe, i cynamon, i czekolada; orzechy i owoce... musiała być genialna.
Bardzo dziekuje za wszystkie wyrazy uznania! I goraco zachecam do wyprobowania przepisu, babka jest pyszna.
Pozdrawiam serdecznie.