Ziemniaki nadziewane cebulą i grzybami

Będzie krótko i zwięźle, bo przez cały dzień  nic mi nie wychodzi... Tak naprawdę planowałam umieścić dziś wpis o żytnim pierniku wileńskim, upieczonym przeze mnie wczoraj wieczorem – i wierzcie mi, wczoraj wieczorem ciasto pięknie się prezentowało, ale dziś rano po ukrojeniu pierwszego kawałka odkryłam, że środek piernika był jednym wielkim zakalcem! Postanowiłam więc pozostać przy ziemniakach i na obiad przygotowałam danie inspirowane wspomnianą już książką „Polskie posty...” Barbary Adamczewskiej. Kolejna prosta i pyszna potrawa o staroposkim rodowodzie. Stare, ale jare:) Szczerze polecam!





Składniki:

· 4 duże ziemniaki
· 15 dkg świeżych grzybów
· 2 cebule
· kilka liści kapusty
· 1-2 łyżki bułki tartej
· masło
· sól i pieprz
· gorczyca
· lubczyk

Ziemniaki obrać, przekroić na pół. Każdą połówkę wydrążyć, włożyć do wrzątku i gotować przez ok. 5 min. Odcedzić, ostudzić. Kapustę poszatkować, ugotować. Cebulę i grzyby pokroić na małe kawałki, posmażyć na maśle na patelni. Pod koniec smażenia dodać ugotowaną kapustę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, gorczycą i lubczykiem. Tym farszem napełnić połówki ziemniaków, ułożyć je na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30-40 min. w temp. ok. 200°C (po kilku minutach warto przykryć ziemniaki folią aluminiową, aby się zbytnio nie spiekły na wierzchu).

Moje uwagi: jeśli chcemy otrzymać farsz o delikatniejszym smaku, to cebulę należy najpierw ugotować we wrzątku (ok. 5 min), a dopiero potem przesmażyć ją na maśle.



Posted in Etichette: |

7 commenti:

  1. majana Says:

    Fajne te ziemniaczki! Bardzo mi się podobają. Choć rzadko jadam ziemniaki to bym chętnie spróbowała takich:)

    Pozdrawiam:)

  2. rain.drop Says:

    Bardzo lubię pieczone nadziewane ziemniaki, a te w Twoim wykonaniu zapowiadają się przepysznie :) Ogromnie smakowity wpis :)

  3. My Says:

    z takim nadzieniem pewnie były niesamowicie pyszne i szybko zniknęły z talerza :)

  4. grazyna Says:

    Oj, czuję, ze by mi bardzo smakowały :)

  5. katarzyna_sar Says:

    Fajny pomysł na danie z ziemniaków, pysznie wygląda:-)

  6. Magdalena Says:

    Juz mialam pare dni temu napisac, ze podoba mi sie pomysl z ziemniakami tak przyrzadzonymi. Ale corka mi w tym przeszkodzila i zapomnialam...

  7. Konsti Says:

    Bardzo dziekuje za wszystkie mile slowa! Przepraszam, ze wczesniej sie nie odezwalam, ale bylam troche zalatana...Rain.drop, dziekuje za zorganizowanie akcji i za wspolne gotowanie po staropolsku!
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie!