Ziemniaki nadziewane cebulą i grzybami
Posted On 24.05.2010 at a poniedziałek, maja 24, 2010 by Konsti
Składniki:
· 4 duże ziemniaki
· 15 dkg świeżych grzybów
· 2 cebule
· kilka liści kapusty
· 1-2 łyżki bułki tartej
· masło
· sól i pieprz
· gorczyca
· lubczyk
Ziemniaki obrać, przekroić na pół. Każdą połówkę wydrążyć, włożyć do wrzątku i gotować przez ok. 5 min. Odcedzić, ostudzić. Kapustę poszatkować, ugotować. Cebulę i grzyby pokroić na małe kawałki, posmażyć na maśle na patelni. Pod koniec smażenia dodać ugotowaną kapustę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, gorczycą i lubczykiem. Tym farszem napełnić połówki ziemniaków, ułożyć je na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30-40 min. w temp. ok. 200°C (po kilku minutach warto przykryć ziemniaki folią aluminiową, aby się zbytnio nie spiekły na wierzchu).
Moje uwagi: jeśli chcemy otrzymać farsz o delikatniejszym smaku, to cebulę należy najpierw ugotować we wrzątku (ok. 5 min), a dopiero potem przesmażyć ją na maśle.
Fajne te ziemniaczki! Bardzo mi się podobają. Choć rzadko jadam ziemniaki to bym chętnie spróbowała takich:)
Pozdrawiam:)
Bardzo lubię pieczone nadziewane ziemniaki, a te w Twoim wykonaniu zapowiadają się przepysznie :) Ogromnie smakowity wpis :)
z takim nadzieniem pewnie były niesamowicie pyszne i szybko zniknęły z talerza :)
Oj, czuję, ze by mi bardzo smakowały :)
Fajny pomysł na danie z ziemniaków, pysznie wygląda:-)
Juz mialam pare dni temu napisac, ze podoba mi sie pomysl z ziemniakami tak przyrzadzonymi. Ale corka mi w tym przeszkodzila i zapomnialam...
Bardzo dziekuje za wszystkie mile slowa! Przepraszam, ze wczesniej sie nie odezwalam, ale bylam troche zalatana...Rain.drop, dziekuje za zorganizowanie akcji i za wspolne gotowanie po staropolsku!
Pozdrawiam wszystkich serdecznie!