Ciasteczka migdałowe na święto „Tu Be’Szwat”

„Tu Be’Szwat” jest żydowskim świętem urodzaju, znanym także pod nazwą „Rosz Ha-Szana Le’Ejlanot” - Nowy Rok Drzew. Można powiedzieć, iż w przeszłości Tu Be’Szwat rozpoczynał nowy żydowski rok podatkowy, był bowiem momentem składania dziesięciny z owoców drzew. W tym celu szacowano wiek drzew, a ponadto określano, które owoce należą do zbiorów roku poprzedniego, a które do roku nowego. W daniach i deserach święta Nowego Roku Drzew obowiązkowo musi pojawić się migdał, gdyż to migdałowiec najwcześniej zakwita w Izraelu, właśnie w okresie obchodów Tu Be’Szwat. Ja, w ramach Festiwalu Kuchni Żydowskiej , przedstawiam tradycyjny, charakterystyczny dla tego święta wypiek: ciasteczka migdałowe. Zarówno przepis (nieznacznie przeze mnie zmodyfikowany), jak i informacje na temat Nowego Roku Drzew pochodzą ze strony Hatikvah, skarbnicy różnych wiadomości o kulturze żydowskiej.



Składniki:

· ¾ szklanki margaryny
· ¾ szklanki cukru
· 1 całe jajko i 1 żółtko
· zapach migdałowy
· 1 łyżka wody
· 1 ½ szklanki mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· ½ łyżeczki soli
· garść całych migdałów (do ozdoby ciasteczek)
· pół szklanki pociętych migdałów i rodzynek (opcjonalnie)


W dużej misce utrzeć margarynę, cukier, całe jajko i zapach migdałowy, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Oddzielnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i bakaliami. Dodać do uprzednio utartej masy i dobrze połączyć składniki. Schładzać w lodówce przez ok. 1 godzinę. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć, ułożyć je na blasze, zachowując odstępy ok. 3-4 cm. (ciasteczka urosną). Wciśnąć delikatnie i centralnie w każde ciastko całego migdała. Roztrzepać żółtko jajka z łyżką wody i posmarować wierzch ciastek. Piec ok. 15 minut na złoty kolor. Ostudzić, przechowywać w zamkniętym pojemniku.


Posted in Etichette: , |

11 commenti:

  1. majana Says:

    Śliczne te ciasteczka i mają piękny srodeczek:))
    Bardzo mi się podobają!:)
    Pozdrawiam

  2. karoLina Says:

    Muszą być naprawdę pyszne. Zawsze ciekawiła mnie kuchnia żydowska, ale jak dotychczas poprzestałam na studiowaniu pzepisów, więc może zacznę od tych ciasteczek?

  3. Tilianara Says:

    Jakie słodkie i urocze są te ciasteczka :) Częstuję się jednym :)

  4. majka Says:

    Sliczne ciasteczka. I ten migdalek w srodku, mniam! :))

  5. Olasz Says:

    Założę się, że każdy najpierw wydziabuje migdała :)

  6. Gosi@ Says:

    ale mniamniusne rte ciasteczka i ten migdalek!!!
    Pozdrawiam :)

  7. grazyna Says:

    Pyszności te ciasteczka! tez bym najpierw zjadła migdał :)

  8. Adrijah Says:

    Uwielbiam migdały, a pieczone to już w ogóle cud miód ;) trafiają na listę Must Try :)

  9. andzia-35 Says:

    Śliczne ciacha:)))

  10. Konsti Says:

    Dziekuje za wszytkie komentarze! Jestescie bardzo mile.
    Pozdrawiam serdecznie.

  11. Zwegowani.pl Says:

    każdą kuchnię można pokochać. szczególnie, gdy kryje w sobie takie wypieki.