Ciasteczka migdałowe na święto „Tu Be’Szwat”
Posted On 13.10.2009 at a wtorek, października 13, 2009 by Konsti

Składniki:
· ¾ szklanki margaryny
· ¾ szklanki cukru
· 1 całe jajko i 1 żółtko
· zapach migdałowy
· 1 łyżka wody
· 1 ½ szklanki mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· ½ łyżeczki soli
· garść całych migdałów (do ozdoby ciasteczek)
· pół szklanki pociętych migdałów i rodzynek (opcjonalnie)
W dużej misce utrzeć margarynę, cukier, całe jajko i zapach migdałowy, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Oddzielnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i bakaliami. Dodać do uprzednio utartej masy i dobrze połączyć składniki. Schładzać w lodówce przez ok. 1 godzinę. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć, ułożyć je na blasze, zachowując odstępy ok. 3-4 cm. (ciasteczka urosną). Wciśnąć delikatnie i centralnie w każde ciastko całego migdała. Roztrzepać żółtko jajka z łyżką wody i posmarować wierzch ciastek. Piec ok. 15 minut na złoty kolor. Ostudzić, przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Śliczne te ciasteczka i mają piękny srodeczek:))
Bardzo mi się podobają!:)
Pozdrawiam
Muszą być naprawdę pyszne. Zawsze ciekawiła mnie kuchnia żydowska, ale jak dotychczas poprzestałam na studiowaniu pzepisów, więc może zacznę od tych ciasteczek?
Jakie słodkie i urocze są te ciasteczka :) Częstuję się jednym :)
Sliczne ciasteczka. I ten migdalek w srodku, mniam! :))
Założę się, że każdy najpierw wydziabuje migdała :)
ale mniamniusne rte ciasteczka i ten migdalek!!!
Pozdrawiam :)
Pyszności te ciasteczka! tez bym najpierw zjadła migdał :)
Uwielbiam migdały, a pieczone to już w ogóle cud miód ;) trafiają na listę Must Try :)
Śliczne ciacha:)))
Dziekuje za wszytkie komentarze! Jestescie bardzo mile.
Pozdrawiam serdecznie.
każdą kuchnię można pokochać. szczególnie, gdy kryje w sobie takie wypieki.