Pasta con melanzane e ricotta
Posted On 2.08.2009 at a niedziela, sierpnia 02, 2009 by Konsti... czyli makaron z bakłażanem i serem ricotta. Fantastyczny przepis na lato z makaronem w roli głównej. To smakowite danie, bardzo łatwe do przygotowania, jest po prostu idealne na upały, bo serwuje się je lekko ciepłe lub zimne. Mój Kalabryjczyk jadł je wczoraj po raz pierwszy, wygłaszając po pierwszym kęsie krótki, acz treściwy komentarz: „buonissimo!”. Cóż, zgadzam się z nim całkowicie :)
Składniki (na 2 porcje):
· 170-200 g makaronu w kształcie rurek (mezze maniche, rigatoni, tortiglioni, penne itp.)
· 1 bakłażan
· 150 g ricotty
· kilka suszonych pomidorów
· garść świeżej bazylii
· 2 łyżki nasion kopru włoskiego
· sól i pieprz
· oliwa
Bakłażana pokroić na plastry, posolić i odstawić na pół godziny, aż puści sok. Następnie pokroić na krótkie paseczki i smażyć na patelni razem z nasionami kopru włoskiego, solą i pieprzem. Polecam smażenie na małej ilości oliwy tylko przez kilkadziesiąt pierwszych sekund, a potem stopniowe dolewanie wody - w ten sposób całość będzie mniej tłusta i zdrowsza; jednocześnie odpowiednio doprawiony i podduszony bakłażan nic nie straci na smaku. Można też użyć bakłażana grillowanego, ja niestety nie miałam tej możlliwości... Gdy kawałki bakłażana zmiękną i ściemnieją, zdjąć z ognia. Makaron ugotować al dente, odcedzić, wymieszać z 3\4 ricotty, tak by każda rurka została dokładnie oblepiona kremowym serem. Dodać posiekaną bazylię, suszone pomidory pokrojone na drobne kawałki i podsmażonego bakłażana. Dokładnie wymieszać, nakładać do talerzy, a na wierzchu rozłożyć łyżeczką pozostałą ricottę. Podawać lekko ciepłe lub zimne.
Rzeczywiście brzmi i wygląda świetnie! Pozdrawiam niedzielnie;-)
Podoba mi sie! Jest w tym wszystko co lubię:)
Na pewno przepyszne!:)
Jadlam juz kiedys makaron z baklazanem i bardzo mi smakowal :) Chetnie sprobowalabym z dodatkiem ricotty :) Tak pieknie oblepia makaron...mniam :)
Dziekuje za mile slowa i potwierdzam, ze tak przyrzadzony makaron smakuje wysmienicie. Mam nadzieje, ze kiedys go skosztujecie, przepis w koncu banalnie prosty...
Pozdrawiam serdecznie.
Uwielbiam takie makarony!
Przepadam za makaronami wiec z pewnoscia wyprobuje!
ja robiłam podobne, ale zamiast ricotty były orzechy włoskie :)
polecam, ale Twoje też wypróbuje :)
mmmm,znowu makaronik :))) pycha,choc baklazan pewnie zastapilabym cukinia np,bo baklazanow nie lubie
ale pyszności :)
Wiesz co? Przekonują mnie te kluchy i to bardzo! :)
No to do dziela!:)