Przystawka z ziemniaków i cukinii

Kolejny przepis z cyklu „Na upalne dni”:). To warzywne „antipasto” podawane na zimno, stworzone z kilku prostych składników, wśród których prym wiodą ziemniaki i cukinia. Danie mało skomplikowane, a jednocześnie bardzo smaczne. Polecam!





Składniki (na 2-3 porcje):

· 2 cukinie
· 3 ziemniaki
· 1 mozzarella
· 1 jajko
· ¼ szklanki mleka
· 1 duża kromka białego chleba
· szczypiorek
· oregano
· sól i pieprz
· oliwa


Cukinie obrać, przekroić wzdłuż, a potem na pół. Otrzymane w ten sposób długie kawałki warzywa należy wydrążyć w środku, tworząc „łódeczki”. Wydrążone środki odłożyć na bok, łódeczki ugotować. Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki, ugotować. Kromkę chleba pokroić na małe kosteczki. Jajko rozbełtać z mlekiem, szczypiorek posiekać. Wydrążone środki cukini pokroić na kawałki i smażyć na oliwie na patelni. Dodać jajko i mleko, kilka rozgniecionych plasterków kartofla, chleb i szczypiorek. Smażyć, aż masa się zetnie. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Przełożyć do cukiniowych łódeczek i przykryć plasterkami mozzzarelli. Na płaskim talerzu rozłożyć plasterki ziemniaka, a na nich poukładać cukinie. Całość polać (z umiarem) oliwą, posypać oregano i szczypiorkiem. Serwować na zimno.


Posted in Etichette: |

4 commenti:

  1. grazyna Says:

    Jak pięknie wygląda! I na pewno pyszne:)

  2. majana Says:

    Mysle,ze smakowałoby mi :))A bo ja cukinię uwielbiam. Ziemniaczki może mniej,ale połączenie wydaje mi się być pyszne :))
    Slicznie wygląda:)
    Pozdrówki!

  3. Alicja Says:

    Rzeczywiście, mało skomplikowane, ale wiem na pewno, że bardzo trafiło by mi do gustu. Bardzo lubię cukinię w każdym wydaniu.
    Pozdrowienia!

  4. monika Says:

    Ziemniaki + cukinia to niezawodny zestaw - musiało być pyszne :)
    Pozdrawiam :)