Pasta con melanzane e ricotta

... czyli makaron z bakłażanem i serem ricotta. Fantastyczny przepis na lato z makaronem w roli głównej. To smakowite danie, bardzo łatwe do przygotowania, jest po prostu idealne na upały, bo serwuje się je lekko ciepłe lub zimne. Mój Kalabryjczyk jadł je wczoraj po raz pierwszy, wygłaszając po pierwszym kęsie krótki, acz treściwy komentarz: „buonissimo!”. Cóż, zgadzam się z nim całkowicie :)




Składniki (na 2 porcje):

· 170-200 g makaronu w kształcie rurek (mezze maniche, rigatoni, tortiglioni, penne itp.)
· 1 bakłażan
· 150 g ricotty
· kilka suszonych pomidorów
· garść świeżej bazylii
· 2 łyżki nasion kopru włoskiego
· sól i pieprz
· oliwa

Bakłażana pokroić na plastry, posolić i odstawić na pół godziny, aż puści sok. Następnie pokroić na krótkie paseczki i smażyć na patelni razem z nasionami kopru włoskiego, solą i pieprzem. Polecam smażenie na małej ilości oliwy tylko przez kilkadziesiąt pierwszych sekund, a potem stopniowe dolewanie wody - w ten sposób całość będzie mniej tłusta i zdrowsza; jednocześnie odpowiednio doprawiony i podduszony bakłażan nic nie straci na smaku. Można te­ż użyć bakłażana grillowanego, ja niestety nie miałam tej możlliwości... Gdy kawałki bakłażana zmiękną i ściemnieją, zdjąć z ognia. Makaron ugotować al dente, odcedzić, wymieszać z 3\4 ricotty, tak by każda rurka została dokładnie oblepiona kremowym serem. Dodać posiekaną bazylię, suszone pomidory pokrojone na drobne kawałki i podsmażonego bakłażana. Dokładnie wymieszać, nakładać do talerzy, a na wierzchu rozłożyć łyżeczką pozostałą ricottę. Podawać lekko ciepłe lub zimne.


Inspirację do tego przepisu znalazłam przeglądając blog La cucina di Calycanthus.



Posted in Etichette: , |

11 commenti:

  1. grumko Says:

    Rzeczywiście brzmi i wygląda świetnie! Pozdrawiam niedzielnie;-)

  2. Majana Says:

    Podoba mi sie! Jest w tym wszystko co lubię:)
    Na pewno przepyszne!:)

  3. majka Says:

    Jadlam juz kiedys makaron z baklazanem i bardzo mi smakowal :) Chetnie sprobowalabym z dodatkiem ricotty :) Tak pieknie oblepia makaron...mniam :)

  4. Konsti Says:

    Dziekuje za mile slowa i potwierdzam, ze tak przyrzadzony makaron smakuje wysmienicie. Mam nadzieje, ze kiedys go skosztujecie, przepis w koncu banalnie prosty...
    Pozdrawiam serdecznie.

  5. grazyna Says:

    Uwielbiam takie makarony!

  6. Ania Says:

    Przepadam za makaronami wiec z pewnoscia wyprobuje!

  7. Agata Chmielewska (Kurczak) Says:

    ja robiłam podobne, ale zamiast ricotty były orzechy włoskie :)
    polecam, ale Twoje też wypróbuje :)

  8. Gosia Says:

    mmmm,znowu makaronik :))) pycha,choc baklazan pewnie zastapilabym cukinia np,bo baklazanow nie lubie

  9. mietowka22 Says:

    ale pyszności :)

  10. Gosia Oczko Says:

    Wiesz co? Przekonują mnie te kluchy i to bardzo! :)

  11. Konsti Says:

    No to do dziela!:)