Wytrawna tarta z ziołami i pomidorami
Posted On 10.08.2009 at a poniedziałek, sierpnia 10, 2009 by KonstiTen rodzaj wytrawnej tarty pojawia się u mnie jak na zawołanie, gdy tylko nastaje sezon pomidorowy. Lubię to delikatne ciasto, w którym słodycz dorodnych pomidorów splata się z wyrazistym aromatem świeżych ziół. Takie zestawienie to niby nic nadzwyczajnego, a jednak ten smak, tak szlachetny w swej prostocie, podbija mnie zawsze i nieustannie ...
Składniki:
· dowolne ciasto na spód
· 3 jajka
· 5 łyżek mąki
· pół szklanki mleka
· pęczek świeżych ziół (u mnie: oregano, bazylia, rozmaryn, szczypiorek)
· 3 duże pomidory
· 1 mozzarella
· ok. 50 g starego parmezanu
· sól i pieprz
Okrągłą tortownicę wyłożyć ciastem. Jajka rozmieszać dokładnie z mlekiem i mąką. Do rzadkiej masy jajecznej dodać parmezan, pokrojone pomidory i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć do formy z ciastem. Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180-190°C przez 30-35 min.
pysznie wyglada,przepysznie.......i taka prosta w wykonaniu-super!!!
Pieknie wygląda... Nawet szczypiorek się załapał. :-))))
Jak ona pysznie wygląda! Nie chcesz mnie zaprosić na kawałeczek? ;))
Tak, to połączenie smaków jest doskonałe i tak kuszące, że wgryzłabym się w monitor :) Mogę się wprosić na kawałeczek?
Nominowałam Cię :) Szczegóły u mnie :)