Marmellata dei nottambuli czyli marmolada lunatyków

To jest to, co nocne marki lubią najbardziej: marmolada na bazie jabłek z dodatkiem espresso. Mniam, mniam... Uwaga: niekontrolowana konsumpcja tego specjału może grozić lunatykowaniem!


Składniki:
· 1 kg obranych i pokrojonych jabłek
· 2 pomarańcze
· 1 cytryna
· 50 dkg cukru
· 2 filiżanki mocnej kawy espresso
· 2 kieliszki koniaku lub innego alkoholu
· woda (na oko)


Jabłka zasypać cukrem, zalać niewielką ilością wody i smażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż puszczą sok i zmiękną. Rozetrzeć owoce drewnianą łyżką, dodać cząstki pokrojonej pomarańczy, sok z cytryny i kawę. Można też dodać drobniusieńko pokrojoną skórkę z cytryny (ja tak robię). Wymieszać i smażyć na wolnym ogniu około 45 min, często mieszając i dolewając wodę, jeśli zachodzi taka potrzeba. Pod koniec smażenia wlać koniak. Gdy mieszanina po odparowaniu ma konsystencje gęstęgo musu, jest gotowa do przelożenia do słoika. Zapasteryzować w sposób klasyczny lub dokonać tzw. suchej pasteryzacji (włożyć wrzący mus do słoika, mocno zakręcić, wstawić do ciepłego piekarnika na ok. 20 min. i zostawić do ostygnięcia, aż do zassania pokrywki).
Przepis na tę marmoladę (lekko przeze mnie zmodyfikowany) pochodzi z książki Marmellate, conserve, gelatine, succhi & sciroppi (autor nieznany).


Posted in Etichette: |

3 commenti:

  1. Anonimowy Says:

    Ciekawy przepis. Do zrobienia. A blog tez: musze go tylko dokladnie przejrzec.

  2. Konsti Says:

    Linn, bardzo Ci dziekuje za mile slowa! Jesli zaczniesz przegladac moj blog, to zauwazysz, ze z czasem poprawia sie jakosc zdjec i dzieki temu potrawy lepiej sie prezentuja:)Mam nadzieje, ze Ci sie spodoba i ze skorzystasz z jakiegos przepisu.
    Pozdrawiam.

  3. Izabela Says:

    ciekawe przepisy, zaczynam robić po raz pierwszy w tym roku własne przetwory i ta marmoladka jest intrygująca... muszę niedługo wypróbować...