Ciasteczka z orzechami i daktylami
Posted On 20.11.2008 at a czwartek, listopada 20, 2008 by KonstiTypowe ciasteczka do kawy lub herbaty. Twarde, ale bez przesady, idealne do nurzania w filiżance. Dominuje smak orzecha z daktylem w tle. Mały, lecz smakowity podwieczorek...
Składniki:
· 40 dkg mąki
· 2 żółtka
· 15 dkg masła
· pół szklanki cukru,
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 150 gr jogurtu naturalnego
· pół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
· pół szklanki drobno posiekanych daktyli
Utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę z masłem, jogurt, proszek do pieczenia i wyrobić gładkie ciasto. Dodać orzechy i zagnieść ciasto raz jeszcze. Wstawić do lodówki na 1 godz. Następnie rozwałkować ciasto na cienki placek i wycinać foremkami ciasteczka. Na wierzchu układać kawałeczki daktyli. Piec w piekarniku w temp. ok. 180°C, uważając, by nie przypalić. Wyjąć po ok.12 minutach, gdy będą jasnozłociste.
Ciateczka są dość twarde i nadają się do dłuższego przechowywania.