Ciasteczka kawowo-cynamonowe
Posted On 14.11.2008 at a piątek, listopada 14, 2008 by KonstiOdkąd mieszkam we Włoszech, nauczyłam się jesć śniadania na słodko. Już od kilku lat mój stały zestaw śniadaniowy to caffelatte i różnego rodzaju ciasteczka, które świetnie komponują się ze smakiem porannej kawy. Ponieważ bardzo lubię połączenie dwóch smaków: kawy i cynamonu, to te ciasteczka kawowo-cynamonowe szybko stały się moimi ulubionymi...
Składniki:
- 10 dkg masła lub margaryny
- 12 dkg cukru
- 30dkg mąki
- 2 małe filiżanki kawy epresso
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny lub pomaranczy
- szczypta soli
- pół szklanki bakalii
Masło utrzeć najpierw z cukrem, potem z żółtkami. Dodawać kolejno mąkę, cukier waniliowy, cynamon, sól, sok z cytryny lub pomarańczy, a na końcu kawę. Wyrobić wszystko na gładką masę. Dodać bakalie i dobrze wymieszać. Włożyć ciasto do lodówki na pół godziny. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego , układać je na blasze i spłaszczać widelcem. Piec w temp. ok. 200° przez 13-15 minut. Po upieczeniu można polać ciasteczka czekolada, posypać wiórkami kokosowymi czy cukrem pudrem, lub też pozostawić je „łyse”, jak kto woli.
Uwaga: smak kawy w ciasteczkach jest delikatnie wyczuwalny, jesli ktoś woli „mocniejsze uderzenie”, to powinien podwoić ilość kawy i podsypać dodatkowo ok 5 dkg mąki, by ciasto pozostało zwarte. W piecu ciasteczka rosną zarówno do góry, jak i na boki, ale nie rozlewają się.