Ciasteczka kawowo-cynamonowe


Odkąd mieszkam we Włoszech, nauczyłam się jesć śniadania na słodko. Już od kilku lat mój stały zestaw śniadaniowy to caffelatte i różnego rodzaju ciasteczka, które świetnie komponują się ze smakiem porannej kawy. Ponieważ bardzo lubię połączenie dwóch smaków: kawy i cynamonu, to te ciasteczka kawowo-cynamonowe szybko stały się moimi ulubionymi...

Składniki:

  • 10 dkg masła lub margaryny
  • 12 dkg cukru
  • 30dkg mąki
  • 2 małe filiżanki kawy epresso
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomaranczy
  • szczypta soli
  • pół szklanki bakalii

Masło utrzeć najpierw z cukrem, potem z żółtkami. Dodawać kolejno mąkę, cukier waniliowy, cynamon, sól, sok z cytryny lub pomarańczy, a na końcu kawę. Wyrobić wszystko na gładką masę. Dodać bakalie i dobrze wymieszać. Włożyć ciasto do lodówki na pół godziny. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego , układać je na blasze i spłaszczać widelcem. Piec w temp. ok. 200° przez 13-15 minut. Po upieczeniu można polać ciasteczka czekolada, posypać wiórkami kokosowymi czy cukrem pudrem, lub też pozostawić je „łyse”, jak kto woli.
Uwaga: smak kawy w ciasteczkach jest delikatnie wyczuwalny, jesli ktoś woli „mocniejsze uderzenie”, to powinien podwoić ilość kawy i podsypać dodatkowo ok 5 dkg mąki, by ciasto pozostało zwarte. W piecu ciasteczka rosną zarówno do góry, jak i na boki, ale nie rozlewają się.

Posted in Etichette: |

0 commenti: