Chleb z kaszą jęczmienną i oliwkami
Posted On 16.11.2008 at a niedziela, listopada 16, 2008 by Konsti
Dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem chleba, ale już mam kilka receptur, które mogę polecić. Jedna z nich to przepis na chleb z kaszą jęczmienną i oliwkami. Wypiek prosty i smaczny.
Składniki:
- pół kg mąki (ja użyłam włoskiej farina di grano duro z pszenicy twardej, która ma lekko żółty odcień)
- 20 g drożdży
- 3 łyżki oliwy
- 1 szklanka ciepłej wody
- ¾ szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
- pół szklanki płatków owsianych
- pół szklanki oliwek bez pestek i posiekanych na kawałki
- 2 łyżki soli
- 1 lyżeczka cukru
Drożdże rozrobić z cukrem oraz odrobiną wody i mąki. Odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut, aż zaczyn podrośnie. Następnie wlać wyrośnięte drożdże do mąki i wyrobić ciasto, dodając stopniowo wodę, oliwę i sól. Gdy powstanie gładkie ciasto, dodać ugotowaną kaszę jęczmienną, oliwki i płatki owsiane, po czym ponownie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Potem należy podzielić ciasto na dwie części, odgazować i włożyć do dwóch podłużnych foremek. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 1 godzinę. Spryskać powierzchnię ciasta wodą lub mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180-200° przez ok. 40 minut.