Chleb z kaszą jęczmienną i oliwkami


Dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem chleba, ale już mam kilka receptur, które mogę polecić. Jedna z nich to przepis na chleb z kaszą jęczmienną i oliwkami. Wypiek prosty i smaczny.

Składniki:

  • pół kg mąki (ja użyłam włoskiej farina di grano duro z pszenicy twardej, która ma lekko żółty odcień)
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • ¾ szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • pół szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki oliwek bez pestek i posiekanych na kawałki
  • 2 łyżki soli
  • 1 lyżeczka cukru

Drożdże rozrobić z cukrem oraz odrobiną wody i mąki. Odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut, aż zaczyn podrośnie. Następnie wlać wyrośnięte drożdże do mąki i wyrobić ciasto, dodając stopniowo wodę, oliwę i sól. Gdy powstanie gładkie ciasto, dodać ugotowaną kaszę jęczmienną, oliwki i płatki owsiane, po czym ponownie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Potem należy podzielić ciasto na dwie części, odgazować i włożyć do dwóch podłużnych foremek. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 1 godzinę. Spryskać powierzchnię ciasta wodą lub mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180-200° przez ok. 40 minut.

Posted in Etichette: |

0 commenti: