Rolada z truskawkami

W ostatnim tygodniu upiekłam to ciasto już cztery razy i to chyba najlepiej świadczy o tym, że jest to naprawdę fantastyczny, lekki wypiek na lato. Truskawkowe pyszności! Oryginalny przepis pochodzi z blogu Mała cukierenka, ja zmieniłam tylko odrobinę nadzienie: śmietanę zastąpiłam jogurtem greckim. Pyszności!


rolada1


Składniki: 

Na ciasto: 
• 4 jajka 
• 1 łyżka zimnej wody 
• 60 g cukru 
• 2 łyżeczki cukru waniliowego 
• 50g mąki pszennej 
• 50g mąki ziemniaczanej 
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
Na nadzienie: 
• 500 g umytych truskawek 
• 250 g serka mascarpone 
• 100 g bardzo gęstego jogurtu greckiego 
• cukier puder (do smaku) 
Dodatkowo: 
• cukier puder do posypania ciasta 

Białka ubić z 1 łyżką wody. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.Do piany dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach). Przesiać obie mąki i wymieszać je z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej w trzech porcjach, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (najlepiej ręcznie). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (tak jak zaleca autorka przepisu, użyłam płaskiej blachy, która była dołączona do wyposażenia piekarnika) i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 20 minut (termoobieg 160 st.C). Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem i przykryć drugą wilgotną ściereczką (w oryginalnym przepisie zalecane jest wyłożenie ciasta pergaminem do góry: ja zrobiłam tak za pierwszym razem i ciasto przylepiło mi się lekko do ściereczki na dole; za drugim razem wyłożyłam ciasto pergaminem do dołu i tylko przykryłam je wilgotna ściereczka). Dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować. Ciasto pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Serek mascarpone rozetrzeć, dodać jogurt i cukier puder, wymieszać na gładką, jednolitą masę. Truskawki pokroić i wymieszać z masą serowa. Z ostygniętego biszkopta zdjąć ściereczki i pergamin. Posmarować go kremem z truskawkami, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg (nie zostawiamy go na krawędzi, która będzie w środku rolady). Następnie zrolować ciasto i delikatnie docisnąć. Posypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami. Odstawić w chłodne miejsce na kilka-kilkanaście godzin. 

Moje uwagi: 
 - ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez kilkanaście godzin, najlepiej przygotować je więc dzień przed podaniem. Wtedy nadzienie pięknie tężeje, a cała rolada nabiera pełnego smaku; 
- w momencie, gdy mascarpone zostanie wymieszane z jogurtem i cukrem pudrem, masa może wydawac się za rzadka, ale w ogóle nie należy się tym przejmować: trzeba tylko zdecydowanie zwinąć roladę, wstawić ją do lodówki i po kilku godzinach wszystko będzie ok, nadzienie będzie miało konsystencję bardzo gęstego kremu.


Posted in Etichette: |

12 commenti:

  1. Anonimowy Says:

    chyba sobie taką zrobię na niedzielę :) Zawsze robiłam z ubitą śmietaną, ale mascarpone chyba jest lepszym pomysłem

  2. Lovelykate Says:

    Muszę się w końcu "odważyć" i zrobić jakąś roladę. Zawsze wydawały mi się trudne do przygotowania :)

  3. Konsti Says:

    Anonimie, ja akurat nie przepadam za bita śmietaną, więc trudno mi być obiektywną, ale to nadzienie z mascarpone i truskawek jest boskie:)
    Lovelykate, ja zawsze troszkę się stresuję przy zwijaniu rolady, ale zawsze jakos się udaje. Strach ma wielkie oczy:) a warto się przełamać, bo rolada jest pyszna!
    Pozdrawiam.

  4. Magdalena - Znajdzprzepisy.pl Says:

    Witam serdecznie,
    masz bardzo interesujący blog z wieloma apetycznymi przepisami, gratuluję! Byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.

    Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1200 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.

    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)

  5. Anonimowy Says:

    Konsti, ja nie mam pojęcia dlaczego widnieję jako anonim ? Przecież wczesniej pokazywało się dokładnie ? Już nie raz rozmawiałam z Tobą pod przepisami i było ok. a teraz coś się zadziało

    Krystyna9

  6. Anonimowy Says:

    Już wiem co się zadziało :D W momencie jak wstawiam nazwa/adres URL a nie logowanie przez OpenID, to jestem anonimem

  7. Konsti Says:

    No i wszystko jasne:)
    Krystyno, ściskam Cię mocno i pozdrawiam.

  8. Anonimowy Says:

    Dziękuję Konsti :) Odwzajemniam uściski i dokładam całusy

  9. Bea Says:

    Ja tez nie przepadam za bita smietana i bardzo lubie kremy na bazie mascarpone (teraz niestety moge tylko o nich pomarzyc...). Rolada idealna na aktualny sezon truskawkowy! :)

  10. Unknown Says:

    Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt wspolpraca@armadeo.pl

    Pozdrawiam,
    Dominika

  11. NulaP Says:

    Absolutny hit sezonu! :))))

  12. Konsti Says:

    Dziekuje za wszystkie komentarze i pozdrawiam serdecznie!