Dessert veloce alla ricotta e pesche
Posted On 6.07.2013 at a sobota, lipca 06, 2013 by Konsti
… czyli szybki deser z ricottą i brzoskwiniami. Brzoskwinie można oczywiście zastąpić innymi owocami sezonowymi, byle świeżymi i aromatycznymi. Deser do zrobienia w try miga, idealny na upały. Podobny smakołyk pokazywałam już tutaj. Polecam!
Składniki (dla 2 osòb):
· 300-350 g sera ricotta
· 100 g gęstego jogurtu naturalnego
· ok. 100 g cukru (mniej lub więcej, w zależności od upodobań)
· 30 g gorzkiej czekolady
· 3 duże, dojrzałe brzoskwinie
· 3 duże, dojrzałe brzoskwinie
· 2 łyżeczki soku z cytryny
Ricottę wymieszać dokładnie z jogurtem i cukrem. Doprawić sokiem z cytryny, dodać startą czekoladę (zostawić odrobinę do posypania deseru). Brzoskwinie obrać i drobno pokroić, część owoców można zmiksować lub rozgnieść widelcem. Do 2 szklaneczek lub pucharków wyłożyć warstwę ricotty, na to warstwę brzoskwiń, a potem ponownie ricottę. Deser posypać startą czekoladą i dowolnie udekorować. Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Podoba mi się takie zestawienie. Fajny, szybki i smaczny deser :)
Pozdrawiam serdecznie!
Dziekuje, Majano!
Sciskam Cie mocno.