Dessert veloce alla ricotta e pesche

… czyli szybki deser z ricottą i brzoskwiniami. Brzoskwinie można oczywiście zastąpić innymi owocami sezonowymi, byle świeżymi i aromatycznymi. Deser do zrobienia w try miga, idealny na upały. Podobny smakołyk pokazywałam już tutaj. Polecam!


deser1


Składniki (dla 2 osòb): 

· 300-350 g sera ricotta 
· 100 g gęstego jogurtu naturalnego 
· ok. 100 g cukru (mniej lub więcej, w zależności od upodobań) 
· 30 g gorzkiej czekolady 
· 3 duże, dojrzałe brzoskwinie 
· 2 łyżeczki soku z cytryny 

 Ricottę wymieszać dokładnie z jogurtem i cukrem. Doprawić sokiem z cytryny, dodać startą czekoladę (zostawić odrobinę do posypania deseru). Brzoskwinie obrać i drobno pokroić, część owoców można zmiksować lub rozgnieść widelcem. Do 2 szklaneczek lub pucharków wyłożyć warstwę ricotty, na to warstwę brzoskwiń, a potem ponownie ricottę. Deser posypać startą czekoladą i dowolnie udekorować. Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce.


Posted in Etichette: |

2 commenti:

  1. Majana Says:

    Podoba mi się takie zestawienie. Fajny, szybki i smaczny deser :)
    Pozdrawiam serdecznie!

  2. Konsti Says:

    Dziekuje, Majano!
    Sciskam Cie mocno.