Pasta e piselli
Posted On 21.03.2012 at a środa, marca 21, 2012 by Konsti... czyli makaron z groszkiem. Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, zwłaszcza jeśli został nam ugotowany ziemniak z wczorajszego obiadu. Polecam zdecydowanie użycie świeżego, suszonego lub mrożonego groszku, taki z puszki smakuje w tym zestawie okropnie, wyrażnie czuć różnicę na niekorzyść warzywa zapuszkowanego:). Poza tym nie ma tu zbyt wielkiej filozofii, wystarczy kilka produktów, olej na patelni, ugotowany makaron i raz, dwa, mamy gotowe smakowite danie! Tradycyjnie używa się w tym przepisie makaronu „ditali” (naparstki), ale można je też zastąpić połamanymi na drobne kawałki spaghetti lub innym dowolnym makaronem.
Składniki (dla :
• 200 g makaronu typu ditali (naparstki; można je też zastąpić połamanymi na mniejsze kawałki spaghetti)
• 300-400 g ugotowanego groszku
• 100 g szynki lub chudego boczku
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 ugotowany ziemniak
• oliwa
• kilka łyżek mleka
• sól i pieprz
• odrobina gałki muszkatołowej
• ewentualnie starty parmezan
Cebulę i czosnek pokroić, podsmażyć na oliwie na patelni. Dodać pokrojoną na kawałki szynkę (lub boczek) i groszek. Trzymać przez kilka minut na małym ogniu. Ziemniaka rozgnieść widelcem, dodać do groszku, wymieszać. Dodać kika łyżek mleka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, podgrzewać kolejnych kilka minut. W tym samym czasie ugotować makaron al dente. Gdy jest gotowy, wrzucić go na patelnie, wymieszać dokładnie z groszkiem i podgrzać przez chwilę. Wyłożyć na talerze, podawać natychmiast. Można posypać parmezanem (choć moim zdaniem lepiej smakuje bez parmezanu:) ).
przyznam się bez bicia, że nigdy takiego nie jadłam :)
pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com
Proste, a jak smacznie wyglada! Bardzo mi sie podoba ten typ makaronu, troche jak penne, ale krotkie :)
Świetnie wygląda, a że równie dobrze smakuje to wiem, bo czasem też taki robię.
Nie jadłam z groszkiem, a mam mrożony!
Dodaj przepis do akcji konkursowej http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Nie zapomnij o wklejeniu banerka akcji w poście :)
Fajny makaronik - takie naparsteczki małe . No i do groszku świetnie pasuje. Pyszności:)
Bardzo dziekuje za wszystkie komentarze i za zaproszenie do akcji!
Pozdrawiam serdecznie.
Konsti, bardzo lubię Twoje przepisy. Ten na pastę biorę w ciemno! :)
pozdrawiam
Oczko* a ja bardzo lubie Twoje przepisy, nie mowiac juz o zdjeciach: na "Kosie" bywam regularnie i podziwiam zarowno fotki, jak i Twoja fantazje i poczucie humoru:)
Usciski!
Zafascynował mnie ten dodatek ziemniaka, a danie faktycznie szybkie a jakie smaczne musi być, z groszkiem nie próbowałam jeszcze :)
ziemniaka nie dodawałam, za to miętę i śmietanę. makaron z groszkiem i boczkiem to jest to :)