Pasta e piselli

... czyli makaron z groszkiem. Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, zwłaszcza jeśli został nam ugotowany ziemniak z wczorajszego obiadu. Polecam zdecydowanie użycie świeżego, suszonego lub mrożonego groszku, taki z puszki smakuje w tym zestawie okropnie, wyrażnie czuć różnicę na niekorzyść warzywa zapuszkowanego:). Poza tym nie ma tu zbyt wielkiej filozofii, wystarczy kilka produktów, olej na patelni, ugotowany makaron i raz, dwa, mamy gotowe smakowite danie! Tradycyjnie używa się w tym przepisie makaronu „ditali” (naparstki), ale można je też zastąpić połamanymi na drobne kawałki spaghetti lub innym dowolnym makaronem.






Składniki (dla :

• 200 g makaronu typu ditali (naparstki; można je też zastąpić połamanymi na mniejsze kawałki spaghetti)
• 300-400 g ugotowanego groszku
• 100 g szynki lub chudego boczku
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 ugotowany ziemniak
• oliwa
• kilka łyżek mleka
• sól i pieprz
• odrobina gałki muszkatołowej
• ewentualnie starty parmezan

Cebulę i czosnek pokroić, podsmażyć na oliwie na patelni. Dodać pokrojoną na kawałki szynkę (lub boczek) i groszek. Trzymać przez kilka minut na małym ogniu. Ziemniaka rozgnieść widelcem, dodać do groszku, wymieszać. Dodać kika łyżek mleka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, podgrzewać kolejnych kilka minut. W tym samym czasie ugotować makaron al dente. Gdy jest gotowy, wrzucić go na patelnie, wymieszać dokładnie z groszkiem i podgrzać przez chwilę. Wyłożyć na talerze, podawać natychmiast. Można posypać parmezanem (choć moim zdaniem lepiej smakuje bez parmezanu:) ).


Przepis dodany do akcji Makarony Świata.

Posted in Etichette: , |

12 commenti:

  1. Szana Says:

    przyznam się bez bicia, że nigdy takiego nie jadłam :)
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

  2. Maggie Says:

    Proste, a jak smacznie wyglada! Bardzo mi sie podoba ten typ makaronu, troche jak penne, ale krotkie :)

  3. Usagi Says:

    Świetnie wygląda, a że równie dobrze smakuje to wiem, bo czasem też taki robię.

  4. mamamarzynia Says:

    Nie jadłam z groszkiem, a mam mrożony!

  5. Ania Says:

    Dodaj przepis do akcji konkursowej http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Nie zapomnij o wklejeniu banerka akcji w poście :)

  6. Majana Says:

    Fajny makaronik - takie naparsteczki małe . No i do groszku świetnie pasuje. Pyszności:)

  7. Konsti Says:

    Bardzo dziekuje za wszystkie komentarze i za zaproszenie do akcji!
    Pozdrawiam serdecznie.

  8. zemfiroczka Says:

    Konsti, bardzo lubię Twoje przepisy. Ten na pastę biorę w ciemno! :)

    pozdrawiam

  9. Konsti Says:

    Oczko* a ja bardzo lubie Twoje przepisy, nie mowiac juz o zdjeciach: na "Kosie" bywam regularnie i podziwiam zarowno fotki, jak i Twoja fantazje i poczucie humoru:)
    Usciski!

  10. Anna Pytkowska Says:

    Zapraszam do głosowania na zwycięskie przepisy: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/pomozcie-wybrac-zwyciezcow.html

  11. Lola Says:

    Zafascynował mnie ten dodatek ziemniaka, a danie faktycznie szybkie a jakie smaczne musi być, z groszkiem nie próbowałam jeszcze :)

  12. janiolka Says:

    ziemniaka nie dodawałam, za to miętę i śmietanę. makaron z groszkiem i boczkiem to jest to :)