Domowy biały ser
Posted On 12.03.2012 at a poniedziałek, marca 12, 2012 by Konsti… zwany też twarogiem. Swojski przysmak, za jakim tęskniłam we Włoszech niezmiernie: i celowo używam tu czasu przeszłego, bo właśnie odkryłam, że w domu sama mogę wyprodukować sobie to cudo:) Mnóstwo użytecznych informacji można znaleźć w wątku Pinkink o domowym białym serze na jednym z forów kulinarnych, gdzie wiele osób dzieli się własnymi doświadczeniami i służy dobrą radą. Ja poniżej podaję własną wersję przepisu, z produktami dostępnymi w Pizie. Ser wyszedł pierwsza klasa! I to było tylko pierwsze podejście, teraz szykuje się na następne eksperymenty:)
Składniki:
• 2 litry tłustego mleka
• 600 ml śmietany
• 400 ml kefiru lub „latte fermentato”
• 500 ml gęstego, tłustego jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki wymieszać w dużym garnku i odstawić na dzień lub dwa przykryte gazą lub ściereczką, tak by wszystko lekko skwaśniało (ja odstawiłam na dwa dni, ale to zależy od temperatury powietrza: jak jest ciepło, to powinien wystarczyć jeden dzień). Następnie postawić garnek na malutkim ogniu i gotować, aż do wyraźnego oddzielenia się masy serowej od serwatki (zółtawego płynu). Należy zachować czujność: jeśli za długo podgrzewamy, ser wyjdzie za twardy, jeśli za krótko, będzie zbyt lejący (u mnie podgrzewanie trwało dokładnie godzinę). Durszlak wyłożyć gazą, pieluszką tertrową lub lnianą ściereczką i przelać tam zawartość garnka: przeleci serwatka, zostanie ser. Zostawić ser na durszlaku przez kilkanaście-kilkadziesiąt minut, by dobrze obciekł. Następnie związać mocno gazę czy ściereczkę i na kilkanaście godzin powiesić ser nad naczyniem, do którego nadal może spływać serwatka odciśnięta z sera. Można też próbować nadać jakiś kształt serowi, nie musi to koniecznie być nieforemna kula... Po kilkunastu godzinach uwalniamy ser, wykładamy na talerz i przystępujemy do konsumpcji!:) Pyszności, ot co.
Kupuję przepis. Ja od ponad 20 lat tęsknie za białym serem. Wiele razy próbowałam go zrobić, ale ze względu na chemiczną obróbkę mleka, nie udawało się.
Strasznie sie ciesze, ze zamiescilas ten przepis :) Tutaj moge kupic taki ser tylko w rosyjskim lub polskim sklepie bo w innych juz nie dostane. A teraz moge zrobic go sobie sama...swietnie! :)
Pozdrowienia.
Jest dużo prostszy sposób na zrobienie białego sera. Do tego ser otrzymany tą metodą nigdy nie jest zbyt kwaśny i za suchy. Dwa litry świeżego
mleka odstawiamy do czasu gdy się zsiądzie. Następnie gotujemy 1 litr świeżego mleka i wrzącym zalewamy zsiadłe. Mieszamy przez kilka minut i odstawiamy na kilka minut.Odsączamy na gazie czy sitku
nie dłużej niż 2-3 godziny. Pozdrawiam - Kasia
Nie-Typowe Wypieki, Majko: polecam przesledzenie watku z podanego forum (Galeria Potraw), to naprawde pomaga w zrobieniu tego sera!
Jasne, Kasiu, tylko trzeba miec swieze mleko:))) Tu nie chodzilo o najprostszy przepis, tylko o taki uzyteczny dla "emigrantow", tych, co mieszkaja w krajach, gdzie nikt nie slyszal o zsiadlym mleku:) To przepis dla tych, ktorzy moga jedynie kupic zwykle, przerobione mleko w sklepie i dopiero z czegos takiego staraja sie wyczarowac twarog...
Pozdrawiam serdecznie!
Dokładnie tak - dostanie świeżego mleka graniczy z cudem, nawet w Polsce nie zawsze się to udaje. A tak można sobie zrobić biały ser. Świetny przepis.
Świetnie wygląda, warto się potrudzić o swój domowy twaróg :)
Cudowny.WIesz, jeszcze nie robiłam domowego. Podziwiam :)
fiu fiu! wiele razy się zabierałam...ale jakoś nie miałam odwagi. jestem pod wrażeniem. jak zrobię, to dam znać :)
Ale fajnie, nie wiedziałam, że taki twaróg można zrobić w domowym zaciszu! Na pewno spróbuję :-)
Konsti, ja na szczęście mam biały ser PRZEPYSZNY z naszej regionalnej mleczarni, więc nie tęsknię tak, bo jem go prawie codziennie, ale rozumiem twoją tęsknotę. Włoskie sery białe są BEZPŁCIOWE!
Bardzo dziekuje za wszystkie komentarze i wyrazy uznania:)
Mamamarzynia: zgadzam sie w calej rozciaglosci, no bo ile mozna jesc taka neutralna, bezplciowa ricotte??? Ja sie w koncu zbuntowalam:)
Pozdrawiam serdecznie!
pycha! pamiętam jak mój Dziadek robił taki ser gdy byłam mała, mam nadzieję, że wyjdzie tak samo dobry jak jego :)
A w Polsce jest szaleństwo na włoskie mascarpone za 12 zł. za maleńki pojemniczek. ot ludzka przewrotność. :)
ilu %musi byc smietana i jak tluste mleko?dziekuje za odp
Ja uzywam wloskich produktow, mleko zawiera 3% tluszczu, a smietana 16 %.
Pozdrawiam serdecznie.