Domowy biały ser

… zwany też twarogiem. Swojski przysmak, za jakim tęskniłam we Włoszech niezmiernie: i celowo używam tu czasu przeszłego, bo właśnie odkryłam, że w domu sama mogę wyprodukować sobie to cudo:) Mnóstwo użytecznych informacji można znaleźć w wątku Pinkink o domowym białym serze na jednym z forów kulinarnych, gdzie wiele osób dzieli się własnymi doświadczeniami i służy dobrą radą. Ja poniżej podaję własną wersję przepisu, z produktami dostępnymi w Pizie. Ser wyszedł pierwsza klasa! I to było tylko pierwsze podejście, teraz szykuje się na następne eksperymenty:)






Składniki:

• 2 litry tłustego mleka
• 600 ml śmietany
• 400 ml kefiru lub „latte fermentato”
• 500 ml gęstego, tłustego jogurtu naturalnego

Wszystkie składniki wymieszać w dużym garnku i odstawić na dzień lub dwa przykryte gazą lub ściereczką, tak by wszystko lekko skwaśniało (ja odstawiłam na dwa dni, ale to zależy od temperatury powietrza: jak jest ciepło, to powinien wystarczyć jeden dzień). Następnie postawić garnek na malutkim ogniu i gotować, aż do wyraźnego oddzielenia się masy serowej od serwatki (zółtawego płynu). Należy zachować czujność: jeśli za długo podgrzewamy, ser wyjdzie za twardy, jeśli za krótko, będzie zbyt lejący (u mnie podgrzewanie trwało dokładnie godzinę). Durszlak wyłożyć gazą, pieluszką tertrową lub lnianą ściereczką i przelać tam zawartość garnka: przeleci serwatka, zostanie ser. Zostawić ser na durszlaku przez kilkanaście-kilkadziesiąt minut, by dobrze obciekł. Następnie związać mocno gazę czy ściereczkę i na kilkanaście godzin powiesić ser nad naczyniem, do którego nadal może spływać serwatka odciśnięta z sera. Można też próbować nadać jakiś kształt serowi, nie musi to koniecznie być nieforemna kula... Po kilkunastu godzinach uwalniamy ser, wykładamy na talerz i przystępujemy do konsumpcji!:) Pyszności, ot co.








Posted in Etichette: |

15 commenti:

  1. Nie-Typowe Wypieki Says:

    Kupuję przepis. Ja od ponad 20 lat tęsknie za białym serem. Wiele razy próbowałam go zrobić, ale ze względu na chemiczną obróbkę mleka, nie udawało się.

  2. majka Says:

    Strasznie sie ciesze, ze zamiescilas ten przepis :) Tutaj moge kupic taki ser tylko w rosyjskim lub polskim sklepie bo w innych juz nie dostane. A teraz moge zrobic go sobie sama...swietnie! :)

    Pozdrowienia.

  3. Anonimowy Says:

    Jest dużo prostszy sposób na zrobienie białego sera. Do tego ser otrzymany tą metodą nigdy nie jest zbyt kwaśny i za suchy. Dwa litry świeżego
    mleka odstawiamy do czasu gdy się zsiądzie. Następnie gotujemy 1 litr świeżego mleka i wrzącym zalewamy zsiadłe. Mieszamy przez kilka minut i odstawiamy na kilka minut.Odsączamy na gazie czy sitku
    nie dłużej niż 2-3 godziny. Pozdrawiam - Kasia

  4. Konsti Says:

    Nie-Typowe Wypieki, Majko: polecam przesledzenie watku z podanego forum (Galeria Potraw), to naprawde pomaga w zrobieniu tego sera!
    Jasne, Kasiu, tylko trzeba miec swieze mleko:))) Tu nie chodzilo o najprostszy przepis, tylko o taki uzyteczny dla "emigrantow", tych, co mieszkaja w krajach, gdzie nikt nie slyszal o zsiadlym mleku:) To przepis dla tych, ktorzy moga jedynie kupic zwykle, przerobione mleko w sklepie i dopiero z czegos takiego staraja sie wyczarowac twarog...
    Pozdrawiam serdecznie!

  5. Usagi Says:

    Dokładnie tak - dostanie świeżego mleka graniczy z cudem, nawet w Polsce nie zawsze się to udaje. A tak można sobie zrobić biały ser. Świetny przepis.

  6. kuchennefascynacje Says:

    Świetnie wygląda, warto się potrudzić o swój domowy twaróg :)

  7. Majana Says:

    Cudowny.WIesz, jeszcze nie robiłam domowego. Podziwiam :)

  8. oliwek Says:

    fiu fiu! wiele razy się zabierałam...ale jakoś nie miałam odwagi. jestem pod wrażeniem. jak zrobię, to dam znać :)

  9. Magda Says:

    Ale fajnie, nie wiedziałam, że taki twaróg można zrobić w domowym zaciszu! Na pewno spróbuję :-)

  10. Marzynia Mamcia Says:

    Konsti, ja na szczęście mam biały ser PRZEPYSZNY z naszej regionalnej mleczarni, więc nie tęsknię tak, bo jem go prawie codziennie, ale rozumiem twoją tęsknotę. Włoskie sery białe są BEZPŁCIOWE!

  11. Konsti Says:

    Bardzo dziekuje za wszystkie komentarze i wyrazy uznania:)
    Mamamarzynia: zgadzam sie w calej rozciaglosci, no bo ile mozna jesc taka neutralna, bezplciowa ricotte??? Ja sie w koncu zbuntowalam:)
    Pozdrawiam serdecznie!

  12. MyCookbook Says:

    pycha! pamiętam jak mój Dziadek robił taki ser gdy byłam mała, mam nadzieję, że wyjdzie tak samo dobry jak jego :)

  13. Anonimowy Says:

    A w Polsce jest szaleństwo na włoskie mascarpone za 12 zł. za maleńki pojemniczek. ot ludzka przewrotność. :)

  14. Anonimowy Says:

    ilu %musi byc smietana i jak tluste mleko?dziekuje za odp

  15. Konsti Says:

    Ja uzywam wloskich produktow, mleko zawiera 3% tluszczu, a smietana 16 %.
    Pozdrawiam serdecznie.