Ciasto maślane na zakwasie

Przepis na to ciasto maślane na zakwasie znalazłam dawno temu na forum CinCin. Korzystałam już z tej receptury wielokrotnie. To jeden z moich ulubionych wypieków “śniadaniowych”, ma taki charakterystyczny, głęboki smak, no i do tego (w przeciwieństwie do klasycznych ciast drożdżowych) długo zachowuje świeżość. Zazwyczaj piekę to ciasto w keksówce, a ponieważ nie wszystko mieści się w formie, to z nadmiaru masy formuję babeczki. Przepis polecam wszystkim wielbicielom wypieków na zakwasie, naprawdę warto spróbować, trzeba tylko pamiętać, by zakwas był naprawdę silny.




Składniki:

· 200g ciasta zakwaszonego z mąki pszennej metodą 3-stopniową (zamiast wody należy używać letniego mleka)
· 200g masła
· 75g cukru
· 1 opakowanie cukru waniliowego
· 2 lekko ubite jajka
· 275g maki pszennej
· 150g płatków owsianych (można zastąpić mąką)
· szczypta soli
· sok i otarta skórka z połowy cytryny
· ewentualnie rodzynki i inne bakalie

Ze wszystkich składników zagnieść miękkie, gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać letniego mleka. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto przełożyć do formy (natłuszczonej i oprószonej mąką), odstawić ponownie do wyrośnięcia (u mnie zazwyczaj stoi całą noc).
Przed włożeniem do piekarnika można posypać kruszonką zrobioną ze 100g masła, 100g cukru i 50g wiórków kokosowych (u mnie: bez kruszonki).
Piec w temperaturze 225°C przez ok. 20-30 minut.

Posted in Etichette: |

11 commenti:

  1. margot Says:

    udało się znakomicie, pysznie się prezentuje
    Też je czasami piekę

  2. Anonimowy Says:

    O jejciu, aż mi sie przypomniało ciasto mojej babci. Cudne ;)

  3. Milena Says:

    O jejciu, aż mi sie przypomniało ciasto mojej babci. Cudne ;)

  4. Konsti Says:

    Oj tak ,Margot, i to wlasne Ty swoim komentarzem na CinCin mnie zachecilas do wyprobowania przepisu! Jak przeczytalam, ze Ci smakowalo, to od razu, stwierdzilam, ze jest receptura do natychmiastowego wykorzystania:)
    Pozdrawiam cieplo!

  5. Konsti Says:

    Zazdroszcze babci, ktora piecze ciasta na zakwasie! I pozdrawiam serdecznie:)

  6. Anna Says:

    Zaczynam przygodę z zakwasem. Możesz napisać co to jest zakwaszanie metoda 3 stopniową? Już któryś raz to spotykam i nic mi to nie mówi ;)

  7. margot Says:

    Konsti *

  8. Majana Says:

    Cudowne ciasto Konsti! Ach, musi być pyszne. Wspaniałe.
    Pozdrowienia:)

  9. Konsti Says:

    Anno, aby Ci odpowiedziec, posluze sie informacjami, znalezionymi wczesniej u Mirabbelki, kiedy to i ja po raz pierwszy zaglebialam sie w tajemnice zakwasu:)))

    Ciasto zakwaszone czyli zaczyn to jest ta część ciasta, która powinna być poddana działaniu kultur dzikich drożdży przez określony czas w określonych warunkach. Zacząć trzeba co najmniej 12-18 godzin przed dniem wypieku. Najlepiej zrobić ciasto zakwaszone metodą 3-stopniową, tzn. do 1-2 łyżek zakwasu dodawać porcje maki i mleka, aby otrzymać bardzo aktywny zaczyn. Ciasto zakwaszone można zaś nazwać aktywnym i gotowym do wypieku, jeśli po ok 4 godzinach w ostatniej fazie powiększyło swoją objętość 3-4-krotnie.

    Dokladnie objasnia to Mirabbelka, tutaj:

    http://kuchenne-pogawedki.blog.onet.pl/1,AR3_2007-06_2007-06-01_2007-06-30,index.html

    i tutaj:

    http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/mamy-zakwas-i-co-dalej

    Drugi link powinien byc Ci bardziej pomocny, bo Mirabelka podaje w nim dokladne proporcje wagowe i czas oczekiwania.

    Powodzenia!
    Pozdrawiam serdecznie.

  10. Konsti Says:

    Margot *
    Majano, o tak, jest pyszne. Zapraszam do Pizy na kawe z pajda ciasta maslanego na zakwasie:)
    Usciski!

  11. Proste potrawy Says:

    Na pewno jest przepyszne:)pozdrawiam cieplutko xD