Spaghetti con prosciutto crudo, pomodoro e origano
Posted On 7.02.2011 at a poniedziałek, lutego 07, 2011 by Konsti… czyli spaghetti z surową szynką, pomidorami i oregano. Za ten przepis znów muszę podziękować Tessie Kiros (“Ricordi di cucina”) – stwierdzam zresztą z rosnącym zadowoleniem, że każda z jej receptur jest strzałem w dziesiątkę. Tak też było w przypadku tej pasty: prosta w wykonaniu, znakomita w smaku! Przepis tylko nieznacznie zmodyfikowałam, a mianowicie część szynki dodałam bezpośrednio do pomidorów na patelni; dzięki temu sos przechodzi smakiem prosciutto crudo i staje się bardziej aromatyczny. Makaron ten bardzo przypadł do gustu Kalabryjczykowi, tak mu smakowało, że aż zażyczył sobie powtorkę tego dania następnego dnia… I wierzcie mi, nie ma lepszej rekomendacji, w kwestiach makaronowych Kalabryjczyk jest bardzo wybredny:)
Składniki (dla 4 osób):
· 350-400 g spaghetti
· 400 g pomidorów z puszki (najlepiej takich w kawałkach)
· 1-2 łyżeczki suszonego oregano
· 100 g surowej szynki (prosciutto crudo) pociętej na paseczki
· 2 ząbki czosnku
· oliwa
· ocet balsamiczny
· sól
· starty parmezan
Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić czosnek, podsmażyć przez chwilę. Dodać pomidory, połowę szynki i oregano, podgrzewać na małym ogniu przez 15-20 min. W tym czasie doprawić do smaku solą i octem balsamicznym. Makaron ugotować al dente, odcedzić, dodać do sosu na patelni, wymieszać, podgrzewać przez chwilę na małym ogniu. Wyłożyć na talerze, dodać do każdej porcji pozostałe paseczki szynki, ewentualnie posypać oregano i parmezanem
rozkoszne spaghetti.
mogę porcyjkę?
Nawet dwie, zapraszam:)
Tak z latem mi się skojarzyło, takie jasne to zdjęcie :)
Konsti, jeśli można, jaka u Ciebie teraz pogoda?
Pycha, robiłam podobny makaron z prosciutto, ale bez pomidorów, z dodatkiem mascaropne i jajka, taka warjacja ala spaghetti carbonara. Uwielbiam smak prosciutto z makaronem, takiego podsmażonego. Z pomidorami, to musi być pyszne. Zrobię! A do tego dla mnie obowiązkowo ser żółty (bo ostanio uwielbiam), a dla mężą parmezan. Pozdrawiam.
Pysznie wyglada Twoj makaronik. Czy zostalo moze jeszcze cos dla mnie? :)
zrobię, uwielbiam tą szynką
pozdrawiam
Anito, u mnie ostatnio duzo slonca. Ostatnie 4-5 dni to pogoda iscie wiosenna, sloneczna i ciepla. Dzis wrocil chlod, ale ciagle jest pogodnie. Swiatla wiec mi nie brakuje:)
Kingo, czekam na relacje, ale i tak wiem, ze cokolwiek upichcisz, to bedzie smakowicie:)
Majko, wpadaj z wizyta, zawsze bedzie mi milo Cie ugoscic:)
Kas, jak jestes wielka wielbicielka prosciutto crudo, to mozesz nawet zwiekszyc ilosc szynki - to dopiero bedzie radosc dla podniebienia!:)
Dziewczyny, sciskam Was cieplo i pozdrawiam.
Ja też bym poprosiła o dokładkę takiego makaronu :) Częstuję się więc wirtualnie i zapamiętuję przepis :)
Mniam, pysznie wygląda :)
O, taki makaronik bardzo by mi smakował:) JUz się na niego czaję;)
Pozdrawiam ciepło:)
Juz sobie wydrukowalam ;))
Pasta pop - jako goracy zwolennink komercji w dobrym gatunu - jestem za! A nawet ZA! :)
eksperymentuję ostatnio ze spaghetti, szukam nowych smaków..
Pięknie wygląda, apetycznie i bardzo delikatnie :)