Spaghetti con prosciutto crudo, pomodoro e origano

… czyli spaghetti z surową szynką, pomidorami i oregano. Za ten przepis znów muszę podziękować Tessie Kiros (“Ricordi di cucina”) – stwierdzam zresztą z rosnącym zadowoleniem, że każda z jej receptur jest strzałem w dziesiątkę. Tak też było w przypadku tej pasty: prosta w wykonaniu, znakomita w smaku! Przepis tylko nieznacznie zmodyfikowałam, a mianowicie część szynki dodałam bezpośrednio do pomidorów na patelni; dzięki temu sos przechodzi smakiem prosciutto crudo i staje się bardziej aromatyczny. Makaron ten bardzo przypadł do gustu Kalabryjczykowi, tak mu smakowało, że aż zażyczył sobie powtorkę tego dania następnego dnia… I wierzcie mi, nie ma lepszej rekomendacji, w kwestiach makaronowych Kalabryjczyk jest bardzo wybredny:)






Składniki (dla 4 osób):

· 350-400 g spaghetti
· 400 g pomidorów z puszki (najlepiej takich w kawałkach)
· 1-2 łyżeczki suszonego oregano
· 100 g surowej szynki (prosciutto crudo) pociętej na paseczki
· 2 ząbki czosnku
· oliwa
· ocet balsamiczny
· sól
· starty parmezan

Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić czosnek, podsmażyć przez chwilę. Dodać pomidory, połowę szynki i oregano, podgrzewać na małym ogniu przez 15-20 min. W tym czasie doprawić do smaku solą i octem balsamicznym. Makaron ugotować al dente, odcedzić, dodać do sosu na patelni, wymieszać, podgrzewać przez chwilę na małym ogniu. Wyłożyć na talerze, dodać do każdej porcji pozostałe paseczki szynki, ewentualnie posypać oregano i parmezanem




Posted in Etichette: |

14 commenti:

  1. Karmel-itka Says:

    rozkoszne spaghetti.
    mogę porcyjkę?

  2. Konsti Says:

    Nawet dwie, zapraszam:)

  3. a.grey Says:

    Tak z latem mi się skojarzyło, takie jasne to zdjęcie :)
    Konsti, jeśli można, jaka u Ciebie teraz pogoda?

  4. Kinga Says:

    Pycha, robiłam podobny makaron z prosciutto, ale bez pomidorów, z dodatkiem mascaropne i jajka, taka warjacja ala spaghetti carbonara. Uwielbiam smak prosciutto z makaronem, takiego podsmażonego. Z pomidorami, to musi być pyszne. Zrobię! A do tego dla mnie obowiązkowo ser żółty (bo ostanio uwielbiam), a dla mężą parmezan. Pozdrawiam.

  5. majka Says:

    Pysznie wyglada Twoj makaronik. Czy zostalo moze jeszcze cos dla mnie? :)

  6. Kaś Says:

    zrobię, uwielbiam tą szynką
    pozdrawiam

  7. Konsti Says:

    Anito, u mnie ostatnio duzo slonca. Ostatnie 4-5 dni to pogoda iscie wiosenna, sloneczna i ciepla. Dzis wrocil chlod, ale ciagle jest pogodnie. Swiatla wiec mi nie brakuje:)
    Kingo, czekam na relacje, ale i tak wiem, ze cokolwiek upichcisz, to bedzie smakowicie:)
    Majko, wpadaj z wizyta, zawsze bedzie mi milo Cie ugoscic:)
    Kas, jak jestes wielka wielbicielka prosciutto crudo, to mozesz nawet zwiekszyc ilosc szynki - to dopiero bedzie radosc dla podniebienia!:)
    Dziewczyny, sciskam Was cieplo i pozdrawiam.

  8. Tilianara Says:

    Ja też bym poprosiła o dokładkę takiego makaronu :) Częstuję się więc wirtualnie i zapamiętuję przepis :)

  9. grazyna Says:

    Mniam, pysznie wygląda :)

  10. Majana Says:

    O, taki makaronik bardzo by mi smakował:) JUz się na niego czaję;)
    Pozdrawiam ciepło:)

  11. miss_coco Says:

    Juz sobie wydrukowalam ;))

  12. arek Says:

    Pasta pop - jako goracy zwolennink komercji w dobrym gatunu - jestem za! A nawet ZA! :)

  13. asieja Says:

    eksperymentuję ostatnio ze spaghetti, szukam nowych smaków..

  14. flusso Says:

    Pięknie wygląda, apetycznie i bardzo delikatnie :)