Tarta pomarańczowo-jabłkowa
Posted On 27.11.2010 at a sobota, listopada 27, 2010 by KonstiPrzepis na to ciasto znalazłam w książce „Torte dolci e salate” i dość sumiennie odtworzyłam recepturę, z wyjątkiem nadzienia: tu pozwoliłam sobie na improwizację i postawiłam na połączenie jabłek z pomarańczami, z dodatkiem suszonej papai, kandyzowanej pigwy i soku z cytryny. Tarta nie wygląda może zbyt imponująco, ale zapewniam, że jest pyszna, to wypiek w sam raz dla wielbicieli cytrusowych smaków.
Z niniejszym przepisem dołączam do akcji Cytrusowy tydzień.
Składniki:
Na ciasto:
Na ciasto:
· 250 g mąki
· 125 g masła
· 1 łyżka kandyzowanej skòrki pomarańczowej (poszatkowanej na bardzo drobne kawałki)
· 30 g cukru pudru
· 1 żółtko
· 3-4 łyżki zimnej wody
· pół łyżeczki cynamonu
Na nadzienie:
Na nadzienie:
· 4 jabłka
· 2 duże pomarańcze
· ½ szklanki suszonej papai (pokrojonej w kostkę)
· 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
· 1 łyżka kandyzowanej pigwy (można pominąć)
· sok z 1 cytryny
· 2 łyżki likieru pomarańczowego
· cukier do smaku
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto (jeżeli jest za lepkie, dosypać odrobinę mąki; jeśli jest zbyt twarde, dodać łyżkę lub dwie jogurtu naturalnego). Podzielić ciasto na dwie części, włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto (jeżeli jest za lepkie, dosypać odrobinę mąki; jeśli jest zbyt twarde, dodać łyżkę lub dwie jogurtu naturalnego). Podzielić ciasto na dwie części, włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pomarańcze pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia, dosłodzić wedle uznania.
Przygotować okrągłą formę o średnicy ok. 30 cm. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno formy. Podziurkować ciasto widelcem. Rołożyć na cieście nadzienie z owoców, a następnie przykryć drugą częścią rowałkowanego ciasta. Dokładnie pozaciskać ciasto na brzegach, powierzchnię delikatnie podziurkować widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 min. w temp. 180-200°C. Kroić po ostudzeniu. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
wygląda , wygląda pysznie
I to taki typ , coś czuje ,że taki typ co można zjeść z 3 kawałki bez mrugnięcia powieką
;)))
No ja zjadlam w try miga 2 jeszcze cieple kawalki, nie moglam sie powstrzymac... Cos mi sie zdaje, Margot, ze nasze kubki smakowe reaguja na bardzo podobne bodzce:)
Usciski.
oj, zjadlabym z checia kawaleczek tej pysznosci:)
Konsti , oj tak
musi być pyszna :-) też bym zjadła
bardzo podoba mi się pomysł, tym bardziej, że mam górę pomarańczy i nie wiem co z nimi zrobić :)
jejku... wyobrażam sobie jak musiało pachnieć w domu... pychota!
Wygląda bardzo apetycznie:) Mmm.pomarańczowo -jabłkowa, musi bosko smakować:)
Pozdrowienia:)
wspaniałe, kuszące orzeźwienie ;]
bardzo kusząco to wygląda :) chętnie zjadłabym kawałeczek
Jak to nie wygląda to ja nie wiem :P
Wciągnęłabym naraz myślę...
Wspaniałe!Na pewno jeden kawałek by mi nie wystarczył.
Zapowiada się pysznie zapisuję do zrobienia zwłaszcza że ma w sobie wszystko co lubię :-). Pozdrawiam :-)
Wygląda bardzo apetycznie ! Z chęcią bym spróbowała choć kawałeczek ... :)
A ja mam kandyzowanej pigwy duuuuużo i zupełnie nie wiedziałam co z nią zrobić!
:)
A raczej mam taką w alkoholu :)
Pozostaje mi podziękować Tobie za pyszną inspirację!
Uściski!
To jest tort czy torta?Piszesz po włosku czy po polsku?
Ani "tort", ani "torta", tylko "tarta" czyli "kruche, cienkie ciasto pieczone w niskich formach, przekładane nadzieniem" (podaje definicje wg Wielkiego słownika ortograficznego - wyd. PWN 2003, 2006, 2008 - E. Polański).
Nazwy potraw sa albo po polsku, albo po wlosku, w zaleznosci od tego, z jakiej kuchni sie wywodza... Gdy podaje nazwe wloska, zawsze w opisie dania znajduje sie jej tlumaczenie. Zakladam, ze czytelnicy bloga sa inteligenti i ciekawi swiata, chca wiec dowiedziec sie czegos nowego o Wloszech, kraju w ktorym mieszkam od 10 lat. Anonimie, to dziwne zjawisko jest definiowane jako "poszerzanie horyzontow":)))
Polecam czytanie ze zrozumieniem i sieganie po slowniki w chwili watpliwosci; anonimowe komentarze w tym stylu to zenada...