Olive oil bread

Przepis na ten chleb znalazłam na blogu Yummy in my Tummy, ale tak naprawdę pochodzi on z mitycznej (jak dla mnie) książki „Bourke Street Bakery” (której ciągle nie posiadam, a szkoda, wielka szkoda!). Tłumaczenia z niderlandzkiego nie są moją mocną stroną:), ale odkurzyłam swój niemiecki, poklikałam googlem i jakoś sobie poradziłam z odcyfrowaniem receptury. Potem już było z górki, przekułam słowa w czyny i upiekłam chleb:) Efekty możecie obejrzeć poniżej... Przepis polecam, warto z niego skorzystać!






Składniki:



Na zaczyn:
· 100 g mąki pszennej wysokoglutenowej
· 2,5 g soli
· ¾ łyżeczki oliwy extra vergine
· ½ łyżeczki mleka
· 70 ml wody
· 2 g świeżych drożdży



Wymieszać w misce wszystkie składniki, przykryć folią kuchenną i odstawić na 12-24 godz. (zaczyn można też wstawić do lodówki, wtedy może być on użyty później, nawet 3 dni po wymieszaniu składników).



Na chleb:
· 600 g mąki pszennej wysokoglutenowej
· 13 g świeżych drożdży
· 400 ml wody
· 20 ml oliwy extra vergine
· 20 ml mleka
· 15 g soli



Wymieszać mąkę, wodę i drożdże. Odstawić na 10 minut. Dodać oliwę, mleko i sól, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 min, następnie ponownie odstawić na 10 min. Dodać zaczyn i znów wyrabiać przez ok. 10 min., aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Umieścić ciasto w misce wysmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. W tym czasie dwukrotnie odgazować i złożyć ciasto: po 30 i po 60 min. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować 2 podłużne lub owalne bochenki. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno przyrosnąć o przynajmniej 2/3 wyjściowej masy). Nagrzać piekarnik do najwyższej temperatury. Skropić wnętrze piekarnika wodą, by uzyskać parę. Wsunąć bochenki, piec 30-40 min.



Posted in Etichette: |

10 commenti:

  1. Iv Says:

    Piękny, po prostu piękny.

  2. majana Says:

    Cudo stworzyłaś! Wspaniały bochen!

  3. Arvén Says:

    Ja powiem wprost- ten chleb mnie onieśmiela! Jest po prostu idealny...

  4. nobleva Says:

    W życiu nie widziałam tak perfekcyjnie kształtnego chleba.

  5. rain.drop Says:

    chleb - ideał! cudowny.

  6. Pinos Says:

    Wyrwał mi się z ust jęk zachwytu, który poderwał Księcia Małżonka z kanapy...

  7. asieja Says:

    ależ piękny bochenek!

  8. magda k. Says:

    piękny kształt, a środek taki delikatny cudo :)

  9. Konsti Says:

    Dziekuje za wszystkie mile slowa i zachecam do wyprobowania przepisu, naprawde warto!
    Pozdrawiam serdecznie.

  10. arek Says:

    Naprawde przepiekny - oczami duszy juz go pozeram w towarzystwie roznych tapas. :)