Olive oil bread
Posted On 6.11.2010 at a sobota, listopada 06, 2010 by Konsti
Przepis na ten chleb znalazłam na blogu Yummy in my Tummy, ale tak naprawdę pochodzi on z mitycznej (jak dla mnie) książki „Bourke Street Bakery” (której ciągle nie posiadam, a szkoda, wielka szkoda!). Tłumaczenia z niderlandzkiego nie są moją mocną stroną:), ale odkurzyłam swój niemiecki, poklikałam googlem i jakoś sobie poradziłam z odcyfrowaniem receptury. Potem już było z górki, przekułam słowa w czyny i upiekłam chleb:) Efekty możecie obejrzeć poniżej... Przepis polecam, warto z niego skorzystać!
Składniki:
Na zaczyn:
· 100 g mąki pszennej wysokoglutenowej
· 2,5 g soli
· ¾ łyżeczki oliwy extra vergine
· ½ łyżeczki mleka
· 70 ml wody
· 2 g świeżych drożdży
Wymieszać w misce wszystkie składniki, przykryć folią kuchenną i odstawić na 12-24 godz. (zaczyn można też wstawić do lodówki, wtedy może być on użyty później, nawet 3 dni po wymieszaniu składników).
Na chleb:
· 600 g mąki pszennej wysokoglutenowej
· 13 g świeżych drożdży
· 400 ml wody
· 20 ml oliwy extra vergine
· 20 ml mleka
· 15 g soli
Wymieszać mąkę, wodę i drożdże. Odstawić na 10 minut. Dodać oliwę, mleko i sól, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 min, następnie ponownie odstawić na 10 min. Dodać zaczyn i znów wyrabiać przez ok. 10 min., aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Umieścić ciasto w misce wysmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. W tym czasie dwukrotnie odgazować i złożyć ciasto: po 30 i po 60 min. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować 2 podłużne lub owalne bochenki. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno przyrosnąć o przynajmniej 2/3 wyjściowej masy). Nagrzać piekarnik do najwyższej temperatury. Skropić wnętrze piekarnika wodą, by uzyskać parę. Wsunąć bochenki, piec 30-40 min.
Piękny, po prostu piękny.
Cudo stworzyłaś! Wspaniały bochen!
Ja powiem wprost- ten chleb mnie onieśmiela! Jest po prostu idealny...
W życiu nie widziałam tak perfekcyjnie kształtnego chleba.
chleb - ideał! cudowny.
Wyrwał mi się z ust jęk zachwytu, który poderwał Księcia Małżonka z kanapy...
ależ piękny bochenek!
piękny kształt, a środek taki delikatny cudo :)
Dziekuje za wszystkie mile slowa i zachecam do wyprobowania przepisu, naprawde warto!
Pozdrawiam serdecznie.
Naprawde przepiekny - oczami duszy juz go pozeram w towarzystwie roznych tapas. :)