Apple and oat loaf

... czyli chleb z płatkami owsianymi i jabłkiem. Przepis na to pieczywo pochodzi z książki "Bourke Street Bakery", ale to A.Grey przetłumaczyła go i opublikowała u siebie na blogu (zachęcam zresztą serdecznie do odwiedzin w Spiżarni, tyle tam ciekawych wypieków, że najpierw nie wiadomo, co oglądać, a potem: za który przepis się zabrać?:)). Chleb bardzo smakowity, niby taki zwykły, powszedni, ale jabłko dodaje dodatkowy aromat całości. To jedna z tych receptur, do której z pewnością będę powracać.






Składniki:

· 200 g zakwasu pszennego
· 380 g mąki pszennej
· 200 ml wody
· 10 g soli
dodatkowo:
· 70 g płatków owsianych, namoczonych w 40 ml wody (przez 5 minut)
· 185 g jabłek, obranych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki

Wyrabianie ręczne: W dużej misce połączyć zakwas z wodą i mąką. Dobrze wymieszać łyżką do połączenia składników.Przełożyć na blat, zagniatać przez 10 minut. Przykryć i zostawić do odpoczynku na 20 minut. Następnie dodać sól i zagniatać przez 20 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.

Wyrabianie mikserem z hakiem: Umieścić zakwas w misce, dodać mąkę i wodę. Miksować na wolnych obrotach przez 4 minuty, następnie zwiększyć prędkość i miksować około 3 minut. Przykryć miskę i zostawić na 20 minut. Dodać sól i mieszać na wolnych obrotach przez minutę, następnie zwiększyć prędkość do średniej i miksować przez około 6 minut.

Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione ostrożnie wmieszać jabłka i namoczone płatki. Przełożyć ciasto do naoliwionej miski , przykryć folią spożywczą i odstawić, w temperaturze pokojowej na godzinę. Następnie złożyć ciasto i znów odstawić na 1 godzinę. Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować okrągłe bochenki, przełożyć do koszyków do wyrastania, złączeniem w górę lub do naoliwionych foremek, złączeniem w dół (ja piekłam w formie). Koszyki lub foremki z ciastem włożyć do dużych foliowych worków i umieścić w lodówce na 8-12 godzin. Przed pieczeniem, ciasto należy wyjąć z lodówki i zostawić do wyrośnięcia, na 1 do 4 godzin, w zależności od temperatury. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Wyrośnięte bochenki naciąć, zredukować temperaturę do 220 st C i piec z parą przez 35, maksymalnie 40 minut.











Posted in Etichette: |

9 commenti:

  1. grazyna Says:

    Piękny ten chlebek i na pewno smaczny :)

  2. a.grey Says:

    Konsti! Od kilku chwil próbuję coś napisać i nie potrafię :)Nie wiem jak podziękować za takie słowa!
    Jest mi naprawdę bardzo, bardzo miło! Dziękuję!
    a chlebek... pięknie wyszedł u Ciebie! u nas to jeden z tych ulubionych, chociaż zaliczam go jednak do trudnych. Kiedy robiłam go jako "sourdough bread" (baza) odniosłam dwa razy porażkę, myślę, że tu bardzo ważny jest silny zakwas.
    Jeszcze raz dziękuję za miłe słowa
    Pozdrawiam ciepło :)

  3. Anonimowy Says:

    Chlebek zdecydowanie ciekawy. Chętnie bym go upiekła!

  4. Majana Says:

    O,jaki on pyszny! Pięknie wygląda ten chlebuś:)
    Pozdrowienia:)

  5. Jagna Says:

    Chleb wygląda fantastycznie, bardzo jestem ciekawa jak smakuje.
    Pozdrawiam

  6. margot Says:

    oj , u Pani to chleby zawodowo się prezentują , oj mistrzowski on jest

  7. Asia Says:

    Chleb z jabłkami, takiego jeszcze nie jadłam! Z owocami tylko chlebek turecki- ciemny, z bakaliami i orzeszkami :)

  8. Gospodarna narzeczona Says:

    Piękny bochen. A do pochwał Spiżarni też się przyłączam.

  9. Konsti Says:

    Dziewczyny, dziekuje bardzo za wszystkie pochwaly:))) namawiam i do zrobienie chleba, i do odwiedzenia "Spizarni"... Grey, ciesze sie, ze jest Ci milo;) a wszystkie komplementy pod adresem twojego blogu to szczera prawda, li i jedynie:)
    Pozdrawiam serdecznie!