Ciasto cynamonowe z jabłkami i śliwkami
Posted On 23.11.2010 at a wtorek, listopada 23, 2010 by KonstiOwocowe ciasto z cynamonową nutą. Takie, jakie lubię najbardziej: niewyszukane, zwyczajne, proste i ... jakże smaczne w swej prostocie! Przepyszne z kubkiem gorącego kakao: działa na mnie terapeutycznie to zestawienie, gdy widzę, że za oknem miasto po raz kolejny pogrąża się w listopadowej szarudze.
Cóż poradzić, w Pizie ciągle pada i pada...
Składniki:
Na ciasto:
Na ciasto:
· 2 szklanki mąki
· 70 g margaryny do pieczenia
· ½ szklanki cukru
· 1 jajko
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżka płynnego miodu
· 2 łyżeczki cynamonu
· ½ łyżeczki kardamonu
· szczypta imbiru
Na nadzienie:
Na nadzienie:
· 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaskowatych)
· kilka dużych, mięsistych śliwek
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1 łyżka płynnego miodu
· sok z jednej cytryny
· cukier do smaku
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto (jeżeli jest za lepkie, dosypać odrobinę mąki; jeśli jest zbyt twarde, dodać łyżkę lub dwie jogurtu naturalnego). Podzielić ciasto na dwie części, włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto (jeżeli jest za lepkie, dosypać odrobinę mąki; jeśli jest zbyt twarde, dodać łyżkę lub dwie jogurtu naturalnego). Podzielić ciasto na dwie części, włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, śliwki pokroić na kawałki. Owoce wymieszać z cynamonem, miodem i sokiem z cytryny. Posłodzić do smaku.
Przygotować formę o wymiarach 20x30 cm. Wyjąć ciasto z lodówki, połowę rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Podziurkować ciasto widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10-15 min., aż ciasto leciutko się zrumieni. Wyjąć formę z piekarnika. Rołożyć na cieście nadzienie z owoców, a następnie posypać powierzchnię drugą częścią schłodzonego ciasta, startego na tarce o dużych oczkach. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez ok. 30 min. w temp. 180-200°C. Po upieczeniu dobrze ostudzić i, ewentualnie, posypać cukrem pudrem (czego ja nigdy nie robię...).
To i ja poproszę kawałek ciasta, bo i u mnie za oknem pada i pada, a z takim jasnym promyczkiem od razu weselej :)
Tili, ja nie wiem, czy Ci trzeba dodatkowej energii - jak patrze na Twoje zdjecie, to mam wrazenie, ze Ty cala jestes takim jasnym promyczkiem:))) Ale jakbys kiedys wpadla do Pizy, to ciasto i kakao beda na Ciebie czekac:)
Usciski.
Nie tylko w Pizie pada :) U mnie tez od wczoraj pogoda pod psem :( Przydalby sie kawaleczek takiego ciasta na poprawe humoru bo wyglada po prostu przepysznie :)
Ja tez lubi e takie proste, wilgotne ciasta z owocami. Tylko, że tak jak gotowa mogę wytrawne dania w kółko, to do pieczenia jestem lewa, co widać na moim blogu w zakresie deserów:) Ale jak się kiedyś zbiorę w sobie, to zacznę od ciasta z jogurtem, które publikowałaś jakiś czas temu, to może pójdzie na drugi ogień. Pozdrawiam.
W W-wie też ciągle pada. Jest szaro i beznadziejnie...
Takie pyszne ciasto zmienia wszystko!
listopadowa szaruga.. ale takie ciasto zdecydowanie kojarzy mi się z latem.
Takie ciasto jest idealne na ta pogode ;)
O, z kardamonem i imbirem:)pyszne musi być!!!
O, z kardamonem i imbirem:)pyszne musi być!!!
Takiej pysznej klasyce nie sposób się oprzeć...
Och, u mnie też szaro i pada. :( Tak szybko robi się ciemno, jak ja tego nie lubię.
Marzę o wiośnie.
Ciasteczko piekne, radosne takie:)
Pozdrowienia:)
U mnie nie pada, ale przy takim placku to chyba zniosę nawet i jakiś deszcz :D
przyprawy... takie aromatyczne ciasto... i to z owocami. świetne.
Mniam! Marzenie... Ajak w domu musi ladnie pachniec...
Mmm, spisuję sobie przepis, do wypróbowania:)