Supplì con i fagiolini
Posted On 30.07.2010 at a piątek, lipca 30, 2010 by Konsti... czyli smażone kulki ryżowe z fasolką szparagową. "Supplì" to tradycyjne danie kuchni rzymskiej, które rozpowszechniło się w całych Włoszech - stąd ile regionów Bel Paese, tyle wariacji na temat "supplì". Nazwa potrawy pochodzi od francuskiego słowa “surprise” i związane jest z tym, że klasyczne, rzymskie kulki ryżowe kryły w swym wnętrzu smaczną niespodziankę: kawałek aromatycznej mozzarelli. Ja prezentuję poniżej "supplì" w wersji domowej i zdecydowanie “odchudzonej”: nie ma tu masła, mozzarelli czy śmietany, jest za to oliwa dobrej jakości i młoda fasolka szparagowa… “Obcięcie” kalorii nie obniżyło wcale walorów smakowych tego dania, wprost przeciwnie - śmiem twierdzić, że "supplì light" są o wiele lepsze od tych tradycyjnych! To jedno z tych dań, o które upomina się co jakiś czas Kalabryjczyk, a on naprawdę rzadko prosi, by coś mu ugotować… Jego powtarzająca się pytanie: “ a może zrobiłabyś supplì? no wiesz, te z fasolką szparagową?” to zdecydowanie najlepsza rekomendacja:)
Składniki (dla 2-3 osób):
· 250 g młodej fasolki szparagowej
· 3-4 łyżki startego parmezanu
· 1 jajko
· 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
· oliwa extravergine
· ocet balsamiczny
· bułka tarta
· kurkuma
· sól i pieprz
Bardzo mi się te kuleczki z niespodzianką podobają :)
super bardzo fajne :) kupię fasolę i koniecznie zrobię :)
smakowite połączenie!
Świetnie wyglądają!
Chętnie bym spróbowała, super pomysł i połączenie:)
Pozdrawiam:)
urocza jest forma tego dania
lubię takie malutkie..
A to ciekawostka - bardzo fajowa ta przegryzka :)
Zupełnie się Kalabryjczykowi nie dziwię :) też bym się upominała...
Fajny pomysł na smaczną przegryzkę, wypróbuje, jak tylko znów będę mogła jeść ryż - jeszcze z dwa-trzy tygodnie bezryżowe przede mną :(
Jeśli ktoś będzie miał ochotę spróbować najprostszego włoskiego dania, to zapraszam do restauracji Green Patio w Warszawie. Podają tam PIADĘ. Naprawdę smaczne danie na szybko!