Fagiolini in insalata
Posted On 21.07.2010 at a środa, lipca 21, 2010 by KonstiMoja ulubiona sałatka z fasolki szpraragowej. Wypatrzyłam ją kilka lat temu na imprezie u znajomych we Florencji i straciłam dla niej głowę:) Niby nic, kilka najprostszych składników, a i tak zawsze uwodzi mnie swoim smakiem... W domu jestem niestety osamotniona w moim uwielbieniu dla tak przyrządzonych „fagiolini in insalata”, bo Kalabryjczyk zdecydowanie odmawia konsumpcji powyższego dania, preferując nieodmiennie spartańską wersję fasolki szparagowej, czyli takiej wyłowionej prosto z wrzątku, polanej odrobiną oliwy i nic więcej. Nic to, ja się nie zrażam i jak tylko nadchodzi na sezon na młodą fasolkę, oddaję się z radością mojej kulinarnej rozpuście:) A dziś dzielę się z Wami banalnie prostym przepisem, z nieśmiałą nadzieją, że w wirtualnym świecie znajdzie się ktoś, kto podzieli mój zachwyt dla tego dania...
Składniki (na 1 porcję):
· ok. 300 g młodej fasolki szparagowej
· 1 duży pomidor
· garść oliwek
· 2-3 łyżki pokruszonego parmezanu
· 1 łyżka pestek dyni
· oliwa extravergine
· ocet balsamiczny
· sól i pieprz
Fasolkę oczyścić, ugotować, ostudzić. Pomidora pokroić na kawałki, wymieszać z fasolką, oliwkami i kawałkami parmezanu. Doprawić oliwą, octem, solą i pieprzem. Posypać pestkami dyni. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Mmm, jaki fajny sposób wykorzystania zielonej fasolki, pycha :D
Fajnie wygląda !
Przybij 5, ja dziś też fasolkuję. :) Apetyczna sałatka. :-)
czuję, że dołączyłabym do tych Twoich zachwytów.
dla takiej sałatki też straciłabym głowę :)
Ja dołączam do Twoich zachwytów tym daniem! Fasolka wygląda smakowicie! W ogóle bardzo lubię fasolkę, a w tym połączeniu mi się zdecydowanie podoba:)
Pozdrowienia:)
przylaczam sie i ja, wszystkie ulubione skladniki, wiec napewno jest pyszna, wyglada bardzo apetycznie! pozdrawiam:)
Dziekuje za komentarze i pozdawiam serdecznie wszystkich wielbicieli fasolki szparagowej:)
Sciskam Was mocno.
Ja myślę, że MNIE będzie też smakować :-)