Chleb pszenno-żytni z nasionami kopru włoskiego
Posted On 13.07.2010 at a wtorek, lipca 13, 2010 by KonstiCoś dla wielbicieli kopru włoskiego: chleb pszenno-żytni z nasionami fenkułu. W oryginalnym przepisie (znalezionym na blogu Na 4 ręce) do wypieku użyto mąki orkiszowej, ja jednak zdecydowałam się na mąkę Manitoba. Chleb wyszedł może nie najładniejszy (taki chropowaty, nie wiem dlaczego), ale zapewniam, że jest bardzo dobry i dzięki nasionom kopru włoskiego ma oryginalny smak. Mnie to pieczywo bardzo przypadło do gustu, nie mówiąc już o Kalabryjczyku, który po prostu przepada za fenkułem. Polecam!
Składniki:
Na zaczyn:
· 100 g zakwasu żytniego
· 300 g letniej wody
· 180 g żytniej mąki
· 1 łyżka nasion fenkułu (dałam aż 3 łyżki...)
Wymieszać wszystko w misce i zostawić na 10-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Na chleb:
· zaczyn
· 250 g letniej wody (ja dałam mniej wody, ciasto za bardzo się lepiło i miałam problemy z wyrabianiem)
· 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (użyłam mąki pszennej Manitoba)
· 100 g mąki żytniej
· 20 g soli
Wymieszać wszystko z wyjątkiem soli i wyrabiać ok. 5 min w maszynie na średnich obrotach (ja wyrabiałam ręcznie). Dodać sól, zwiekszyć obroty i wyrabiać jeszcze ok. 2 min. Przykryć miskę i odstawić do czasu podwojenia objętości, co może zająć od 3 do 5 godzin. Następnie wyłożyć ciasto na blat wysypany mąką i uformować 1 duży lub 2 małe bochenki. Włożyć do koszyków lub czegoś innego - żeby chleb trzymał formę - i zostawić do wyrośnięcia na dalsze 1 do 1,5 godziny (u mnie 2,5 godziny). Nagrzać piekarnik do 250 stopni, wyłożyć chleb na nagrzaną blachę lub kamień. Położyć kilka kostek lodu na dnie piecyka. Włożyć chleb do pieca i zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i przewentylować piecyk, zamykając i otwierając drzwiczki. Po 35/40 minutach w piecyku powinien być gotowy. Wyjąć i wystudzić na kratce.
bardzo fajny przepis
chropowaty, rustykalny.. domowo piękny!
Pysznie ten chleb wygląda! Az chce się sięgnąć po kawałek :)
kiedy takie chropowate chlebki boskie są (:
ale właśnie taki "chropowaty" kusi najbardziej, bo wygląda naturalnie i chrupiąco :)
Wygląda przepięknie i ma wspaniały miąższ. Wspaniały wypiek.
Wow! Wygląda po prostu wspaniale! Cudowny bochen i ten miąższ. Piękny chleb.
Pozdrowienia :)
Śliczny wypiek - jestem wielbicielką domowych chlebów. A jak pięknie musiało pachnieć przy pieczeniu:) Pozdrawiam!:)
Wspaniały ten chleb.
Tylko te nasiona kopru... Ale może coś się poradzi. ;))
Pozdrawiam!
jaki on piękny i pokaźny!
Ja nie wiem czy lubię koper włoski, ale na pewno lubię chleby z takim ładnym miąższem :)
Cieszę się, że nasz przepis Cie zainspirował. Mąka orkiszowa znakomicie zastępuje każdą mąkę pszenna A fenkuł nadaje chlebowi bardzo ciekawy smak. Bardzo ładny bochenek:)
Pozdrowienia z Na 4 ręce
Bardzo, bardzo Wam dziekuje za wszystkie komentarze, milo mi, ze chleb sie podoba. Lidko, klaniam sie nisko i jeszcze raz dziekuje za przepis!
Dziewczyny, pozdrawiam Was wszystkie z daleka i sciskam wirtualnie.
Jestem pewna, ze z fenkulem chleb ma bardzo ciekawy smak i aromat. Piekny chleb! I bardzo oryginalny :)
Pozdrawiam serdecznie!