Placek drożdżowy z owocami i orzeszkami piniowymi
Posted On 25.07.2010 at a niedziela, lipca 25, 2010 by KonstiZnakomite, aromatyczne ciasto drożdżowe, w którym najlepiej sprawdzają się śliwki i brzoskwinie, choć na pewno i z innymi owocami byłoby pyszne. Nie ma tu tradycyjnej kruszonki, w zamian za to powierzchnię placka posypuję hojnie orzeszkami piniowymi i, ewentualnie, wiórkami kokosowymi. Całość smakuje wspaniale! To mój domowy, drożdżowy klasyk, do którego mam ogromny sentyment. I nie wiedzieć czemu, jakoś tak nieodmiennie kojarzy mi się z latem...
Składniki:
· 30 dag mąki
· 7-8 łyżek cukru
· 10 g drożdży
· 2 jajka
· 1/2 szklanki letniego mleka
· 50 g masła
· kilkanaście śliwek
· 1 duża brzoskwinia
· pół szklanki rodzynek (namoczonych i osuszonych)
· garść (a nawet więcej, jak kto woli...) orzeszków piniowych
· 2-3 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
· dowolny aromat (rumowy, migdałowy itp.)
· szczypta soli
Przygotować rozczyn z drożdży wymieszanych z letnim mlekiem, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Przykryć i odstawić na kilkanaście minut. Masło rozpuścić na małym ogniu, odstawić, ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, jajka, cukier, sól i aromat. Wyrobić ciasto do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać rozpuszczone masło i rodzynki. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy (ja do tego wypieku używam okrągłej formy o średnicy 24 cm). Na ciasto wyłożyć pokrojone śliwki i brzoskwinię. Odstawić ponownie do wyrośnięcia (na 30-40 min.). Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika posypać powierzchnię ciasta orzeszkami piniowymi i, ewentualnie, wiòrkami kokosowymi. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 min.
Konsti za każdym razem jak do Ciebie zaglądam to się na nowo inspiruję! Ja nie przepadam za tradycyjną kruszonką (dodatkowe węglowodany!) a pomysł z orzeszkami brzmi świetnie!
I drożdżowe... moje ulubione :)
Miłej niedzieli!
Świetne połączenie - tyle owoców, miękkie drożdżowe ciasto i jeszcze chrupiące orzeszki!
Wspaniały! Cudowne, sugestywne zdjęcia! Poproszę o kawałek - ten gdzie najwięcej orzeszków piniowych! Pozdrawiam:)
wyglada przepieknie, a smakuje zapewne przepysznie:) super ciacho:)
przepysznie wygląda! no i te orzeszki!
wspaniałe, uwielbiam takie drożdżowe :) a te kolory!
pyszne :)
pyszne połączenie;D aż chce się spróbować;)
Oj, nie dziwię Ci się, że kojarzy Ci sie z latem! Wygląda tak letnio, słonecznie, cudownie! :) Piękne i pyszne ciasto:) Podoba mi sie ten dodatek orzeszków.:)
Pozdrowienia!
Jak cudownie się prezentuje! A orzechy mnie powaliły ;)
ja tam przepadam za kruszonka ,ale z takimi orzeszkami to tez coś
A jak mi się podoba te twoje zdjęcie , piękne
Przepis wspaniały zaraz drukuje
Pysznie wygląda:) Chętnie bym sie poczęstowała kawałeczkiem:)
cudowne lato
nigdy nie jadłam tych orzeszków..
Pysznie wygląda to ciacho, zjadłabym kawałeczek do kawki:-)
Dziewczyny, przepraszam, ze nie odpowiadam kazdej z osobna, ale jakos ostatnio zalatana jestem i rzadko zagladam nawet na wlasny blog:) Bardzo mi milo, ze do mnie wpadacie i ze zostawiacie slad w postaci komentarza... robi mi sie cieplo na sercu, jak czytam te wszystkie mile slowa:) Dziekuje bardzo! A ciasto jest pyszne, warto wyprobowac przepis...
Moc pozdrowien i usciskow.
Piękne to ciasto. Drożdżowe ze śliwkami. Muszę wypróbować. Pozdrawiam