Wytrawna tarta z ziołami i pomidorami

Ten rodzaj wytrawnej tarty pojawia się u mnie jak na zawołanie, gdy tylko nastaje sezon pomidorowy. Lubię to delikatne ciasto, w którym słodycz dorodnych pomidorów splata się z wyrazistym aromatem świeżych ziół. Takie zestawienie to niby nic nadzwyczajnego, a jednak ten smak, tak szlachetny w swej prostocie, podbija mnie zawsze i nieustannie ...




Składniki:

· dowolne ciasto na spód
· 3 jajka
· 5 łyżek mąki
· pół szklanki mleka
· pęczek świeżych ziół (u mnie: oregano, bazylia, rozmaryn, szczypiorek)
· 3 duże pomidory
· 1 mozzarella
· ok. 50 g starego parmezanu
· sól i pieprz


Okrągłą tortownicę wyłożyć ciastem. Jajka rozmieszać dokładnie z mlekiem i mąką. Do rzadkiej masy jajecznej dodać parmezan, pokrojone pomidory i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć do formy z ciastem. Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180-190°C przez 30-35 min.




Posted in Etichette: |

5 commenti:

  1. Gosia Says:

    pysznie wyglada,przepysznie.......i taka prosta w wykonaniu-super!!!

  2. Hanna Mi Says:

    Pieknie wygląda... Nawet szczypiorek się załapał. :-))))

  3. Majana Says:

    Jak ona pysznie wygląda! Nie chcesz mnie zaprosić na kawałeczek? ;))

  4. Tilianara Says:

    Tak, to połączenie smaków jest doskonałe i tak kuszące, że wgryzłabym się w monitor :) Mogę się wprosić na kawałeczek?

  5. Majana Says:

    Nominowałam Cię :) Szczegóły u mnie :)