Mazurek czekoladowo-bakaliowy
Posted On 31.03.2016 at a czwartek, marca 31, 2016 by Konsti
Jak to mam w zywczaju, po świętach chwalę się co i bardziej udanymi wypiekami i potrawami. Na pierwszy ogień idzie mazurek czekoladowo-bakaliowy. Fantastyczny, powiem nieskromnie:) Do przygotowania tego tradycyjnego przysmaku wielkanocnego wykorzystałam zachwalany już wcześniej na blogu krem czekoladowy z kaszy jaglanej. I to był strzał w dziesiątkę, krem sprawdził się także w mazurku! Polecam.
Składniki:
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• ½ szklanki mleka
• 1 jajko
• garść rodzynek
• garść żurawin
• garść posiekanych migdałόw
• garść posiekanych orzechόw
• dowolna polewa czekoladowa
Do kremu czekoladowego z kaszy jaglanej wbić jajko, wlać mleko rozrobione z mąkami i dokładnie wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji gęstego jogurtu naturalnego. Dodać przygotowane bakalie, ponownie wymieszać.
Schłodzonym kruchym ciastem wylepić formę (ciasto jest na tyle tłuste, że nie trzeba natłuszczać blachy i wysypywać jej mąką, bo i bez tego ciasto powinno ładnie “wyskoczyć” z formy). Wstawić ponownie do lodówki na ok. 30 min. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez ok. 10 min. w temp. 180-200°C. Następnie wyjąć formę z piekarnika, wyłożyć na ciasto masę czekoladowo-bakaliową i wyrόwnać. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 min. w tej samej temp.
Ostudzić ciasto i polać je polewą czekoladową. Dowolnie udekorować.
Kochana cudowny ... a krem z kaszy jaglanej po prostu uwielbiam:)
Jolu, ja tez go uwielbiam:)
Sciskam Cie mocno.