Czekoladowe ciasto z bananami

Dawno nie piekłam żadnego ciasta ucieranego. A że naszła mnie na ochota na coś czekoladowego i bananowego, ale niezbyt skomplikowanego, to sięgnęłam po stary przepis z karteluszka i w try miga „wyprodukowałam” pyszne, wilgotne ciacho. Ucierane. Czekoladowe. Z bananami. Dooobre :)



.


Składniki (na keksόwkę o długości 33 cm i głębokości 6 cm): 

• 350 g mąki pszennej 
• 3 jajka 
• 200 g cukru 
• 250 ml oleju słonecznikowego 
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
• 3 łyżki gorzkiego, mocnego kakao 
• 2 małe pomarańcze (lub jedna duża) 
• 2 małe banany (lub jeden dorodny) 

 Jajka zmiksować z cukrem i olejem na gładką masę. Dodać cząstki obranych pomarańczy i kakao, ponownie zmiksować. Ciągle miksując, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (jeśli ciasto wydaje się za gęste, dodać kilka łyżek mleka lub wody). Banany pokroić na cienkie plasterki, kilkanaście plasterkόw odłożyć na bok, resztę dodać do ciasta i wymieszać. Przełożyć masę do uprzednio przygotowanej keksόwki (natłuszczonej i oprόszonej mąką). Wierzch ciasta posypać pozostałymi plasterkami banana. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 50-60 min. w temp. 180-200°C. (sprawdzać za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto się już upiekło). Po upieczeniu ciasto należy dokładnie ostudzić, a dopiero potem wyjąć z keksόwki i pokroić.


Posted in Etichette: |

4 commenti:

  1. Olka Says:

    O rety jakie fajne, zapisałam sobie przepis.

  2. Beata, Magazyn Kuchenny Says:

    No masz, ja dodawałam czekoladę do ciasta bananowego, ale dodanie bananów do ciasta czekoladowego to jeszcze lepszy pomysł.

  3. Majana Says:

    Uwielbiam ciasta bananowe, miękkie , wilgotne i zawsze smakują wybornie. :)

  4. Konsti Says:

    Mam nadzieje, ze kiedys korzystacie z tego przepisu i ze bedziecie zadowolone z rezultatu!
    Pozdrawiam serdecznie.