Czekoladowe ciasto z bananami
Posted On 8.03.2016 at a wtorek, marca 08, 2016 by Konsti
Dawno nie piekłam żadnego ciasta ucieranego. A że naszła mnie na ochota na coś czekoladowego i bananowego, ale niezbyt skomplikowanego, to sięgnęłam po stary przepis z karteluszka i w try miga „wyprodukowałam” pyszne, wilgotne ciacho. Ucierane. Czekoladowe. Z bananami. Dooobre :)
Składniki (na keksόwkę o długości 33 cm i głębokości 6 cm):
• 350 g mąki pszennej
• 3 jajka
• 200 g cukru
• 250 ml oleju słonecznikowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki gorzkiego, mocnego kakao
• 2 małe pomarańcze (lub jedna duża)
• 2 małe banany (lub jeden dorodny)
Jajka zmiksować z cukrem i olejem na gładką masę. Dodać cząstki obranych pomarańczy i kakao, ponownie zmiksować. Ciągle miksując, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (jeśli ciasto wydaje się za gęste, dodać kilka łyżek mleka lub wody). Banany pokroić na cienkie plasterki, kilkanaście plasterkόw odłożyć na bok, resztę dodać do ciasta i wymieszać. Przełożyć masę do uprzednio przygotowanej keksόwki (natłuszczonej i oprόszonej mąką). Wierzch ciasta posypać pozostałymi plasterkami banana. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 50-60 min. w temp. 180-200°C. (sprawdzać za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto się już upiekło). Po upieczeniu ciasto należy dokładnie ostudzić, a dopiero potem wyjąć z keksόwki i pokroić.
O rety jakie fajne, zapisałam sobie przepis.
No masz, ja dodawałam czekoladę do ciasta bananowego, ale dodanie bananów do ciasta czekoladowego to jeszcze lepszy pomysł.
Uwielbiam ciasta bananowe, miękkie , wilgotne i zawsze smakują wybornie. :)
Mam nadzieje, ze kiedys korzystacie z tego przepisu i ze bedziecie zadowolone z rezultatu!
Pozdrawiam serdecznie.