Mazurek czekoladowo-bakaliowy

Jak to mam w zywczaju, po świętach chwalę się co i bardziej udanymi wypiekami i potrawami. Na pierwszy ogień idzie mazurek czekoladowo-bakaliowy. Fantastyczny, powiem nieskromnie:) Do przygotowania tego tradycyjnego przysmaku wielkanocnego wykorzystałam zachwalany już wcześniej na blogu krem czekoladowy z kaszy jaglanej. I to był strzał w dziesiątkę, krem sprawdził się także w mazurku! Polecam.


.


Składniki:

• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• ½ szklanki mleka
• 1 jajko
• garść rodzynek
• garść żurawin
• garść posiekanych migdałόw
• garść posiekanych orzechόw
• dowolna polewa czekoladowa

Do kremu czekoladowego z kaszy jaglanej wbić jajko, wlać mleko rozrobione z mąkami i dokładnie wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji gęstego jogurtu naturalnego. Dodać przygotowane bakalie, ponownie wymieszać. Schłodzonym kruchym ciastem wylepić formę (ciasto jest na tyle tłuste, że nie trzeba natłuszczać blachy i wysypywać jej mąką, bo i bez tego ciasto powinno ładnie “wyskoczyć” z formy). Wstawić ponownie do lodówki na ok. 30 min. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez ok. 10 min. w temp. 180-200°C. Następnie wyjąć formę z piekarnika, wyłożyć na ciasto masę czekoladowo-bakaliową i wyrόwnać. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 min. w tej samej temp. Ostudzić ciasto i polać je polewą czekoladową. Dowolnie udekorować.


.


Posted in Etichette: , , |

2 commenti:

  1. Jolanta Szyndlarewicz Says:

    Kochana cudowny ... a krem z kaszy jaglanej po prostu uwielbiam:)

  2. Konsti Says:

    Jolu, ja tez go uwielbiam:)
    Sciskam Cie mocno.