Pasta con crema di finocchi

Makaron z kremem z kopru włoskiego to jedno z tych dań, ktόre mogę w ciemno polecać. Nie sposόb chyba sknocić tej potrawy, jej przygotowanie jest tak proste i szybkie, że nawet największy antytalent kulinarny na pewno z nią sobie poradzi! A sam makaron podany w ten sposόb jest zdrowy i smaczny. Wiem, że w Polsce fenkuł nie jest zbyt popularny, ale zachęcam, sięgnijcie po to warzywo, bo warto! Smakuje znakomicie, zwłaszcza w połączeniu z makaronem:)


.



Składniki (dla 2 osόb): 

• 160-200 g dowolnego makaronu 
• 1 koper włoski 
• 1 ząbek czosnku 
• ¼ cebuli 
• kawałek pora 
• 2 łyżki startego parmezanu 
• oliwa 
• sόl i pieprz 
• szczypta sproszkowanego peperoncino 
• opcjonalnie: 2-3 łyżki podsmażonej bułki tartej 

Cebulę, czosnek i pora posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojonego fenkuła, doprawić solą i pieprzem, dusić przez kilka minut pod przykryciem. Ostudzić, a następnie zmiksować warzywa na gładki krem. Doprawić wedle uznania peperoncino. Makaron ugotować al dente, odcedzić i wymieszać z kremem z kopru włoskiego oraz ze startym parmezanem. Wyłożyć na talerze, ewentualnie posypać podsmażoną bułka tartą i koperkiem fenkułowym. Podawać natychmiast.


Posted in Etichette: , |

2 commenti:

  1. Halszka Says:

    Uwielbiam takie włoskie smaki! Complimenti seniora

  2. Konsti Says:

    Dziekuje:)
    Pozdrawiam cieplo.