Krem czekoladowy z daktyli
Posted On 22.03.2016 at a wtorek, marca 22, 2016 by Konsti
Czekoladowy krem z daktyli to przepis, ktόry już dawno zrobił furorę w internecie. Ja po raz pierwszy przeczytałam o nim na blogu Just My Delicious. Zaproponowany tam przepis z czasem stał się dla mnie punktem wyjścia do stworzenia troszkę innej wersji tej daktylowej delicji. Bardzo udany eksperyment, pomarańczowa nuta zdecydowanie podkręca dodatkowo smak przysmaku. U mnie w domu ten krem znika w mgnieniu oka:)
Składniki (na 1 słoik średniej wielkości):
• 250g suszonych daktyli
• 1 duża pomarańcza (lub 2 małe)
• 1 łyżka kakao
• 30 g gorzkiej czekolady
• 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Zblendować daktyle z cząstkami obranej pomarańczy. Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, jogurt i kakao. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści i dobrze połączy. Powstały gęsty płyn czekoladowy wlać do daktyli, ponownie zmiksować. Przełożyć do słoika, zamknąć i wstawić do lodόwki.
Wg mnie krem powinien trochę odstać w chłodzie, przynajmniej kilka godzin, wtedy wszystkie smaki dobrze się „przegryzą”, a całość dodatkowo lekko zgęstnieje.
Spróbuję kiedyś, bo mnie tez on kusi :)
Polecam, krem jest boski;)
Sciskam Cie mocno.
Bardzo kusi, ale daktyle jakoś tak szybko u nas zawsze znikają:)