Krem czekoladowy z daktyli

Czekoladowy krem z daktyli to przepis, ktόry już dawno zrobił furorę w internecie. Ja po raz pierwszy przeczytałam o nim na blogu Just My Delicious. Zaproponowany tam przepis z czasem stał się dla mnie punktem wyjścia do stworzenia troszkę innej wersji tej daktylowej delicji. Bardzo udany eksperyment, pomarańczowa nuta zdecydowanie podkręca dodatkowo smak przysmaku. U mnie w domu ten krem znika w mgnieniu oka:)


.


Składniki (na 1 słoik średniej wielkości): 

• 250g suszonych daktyli 
• 1 duża pomarańcza (lub 2 małe) 
• 1 łyżka kakao 
• 30 g gorzkiej czekolady 
• 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 

Zblendować daktyle z cząstkami obranej pomarańczy. Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, jogurt i kakao. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści i dobrze połączy. Powstały gęsty płyn czekoladowy wlać do daktyli, ponownie zmiksować. Przełożyć do słoika, zamknąć i wstawić do lodόwki. 
Wg mnie krem powinien trochę odstać w chłodzie, przynajmniej kilka godzin, wtedy wszystkie smaki dobrze się „przegryzą”, a całość dodatkowo lekko zgęstnieje.

Posted in Etichette: , |

3 commenti:

  1. Majana Says:

    Spróbuję kiedyś, bo mnie tez on kusi :)

  2. Konsti Says:

    Polecam, krem jest boski;)
    Sciskam Cie mocno.

  3. Jolanta Szyndlarewicz Says:

    Bardzo kusi, ale daktyle jakoś tak szybko u nas zawsze znikają:)