Pasztet mięsno-pieczarkowy
Posted On 21.04.2015 at a wtorek, kwietnia 21, 2015 by Konsti
Kolejny przepis wypróbowany w czasie Wielkanocy: pasztet mięsno-pieczarkowy. W oryginalnym przepisie (tutaj źródło) całość była dodatkowo polana wytrawną galaretką, ale że za nią nie przepadam, to z niej zrezygnowałam. Pasztet bardzo mi posmakował, na pewno jeszcze nie raz pojawi się on na naszym stole. Polecam!
Składniki:
• 500 g ugotowanego mięsa mieszanego
• 500 g pieczarek
• 4-6 łyżek oliwy z oliwek (jeśli mięso było bardzo chude to nawet 1-2 łyżki więcej)
• 2 średnie cebule
• 1-2 ząbki czosnku
• 2 małe jajka (osobno białka i żółtka)
• sól i pieprz
• gałka muszkatołowa
• majeranek
dodatkowo:
Pieczarki i cebule pokroić na ćwiartki. Dodać przeciśnięty czosnek i usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Wystudzić. Mięso, usmażone pieczarki i cebule zmielić dwu- lub nawet trzykrotnie w maszynce do mielenia. Wymieszać dokładnie z oliwą i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do masy mięsnej. Całość delikatnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, tartą gałką muszkatołową oraz majerankiem (uwaga: dodatkowo można dodać 2-4 łyżki usmażonej i zmielonej wątróbki albo kilka pokrojonych, podsmażonych pieczarek). Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Włożyć przyprawioną masę mięsną i wyrównać. Wierzch posmarować odrobiną oliwy. Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni. Wyjąć, ostudzić, kroić na plastry.
Przepis dodany do akcji Pieczarkowy Tydzień
Wygląda apetycznie! :)
Musi być wspaniały. Zapraszam do dodania tego przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :)
Galaretka powiadasz ... to w mojej wersji by się pojawila:) Bardzo apetyczny pasztet:)
Dziekuje za mile slowa!
Mopsie, dodalam przepis do akcji.
Pozdrawiam serdecznie!