Pasztet mięsno-pieczarkowy

Kolejny przepis wypróbowany w czasie Wielkanocy: pasztet mięsno-pieczarkowy. W oryginalnym przepisie (tutaj źródło) całość była dodatkowo polana wytrawną galaretką, ale że za nią nie przepadam, to z niej zrezygnowałam. Pasztet bardzo mi posmakował, na pewno jeszcze nie raz pojawi się on na naszym stole. Polecam!


pasztet grzybowy


Składniki: 

• 500 g ugotowanego mięsa mieszanego 
• 500 g pieczarek 
• 4-6 łyżek oliwy z oliwek (jeśli mięso było bardzo chude to nawet 1-2 łyżki więcej) 
• 2 średnie cebule 
• 1-2 ząbki czosnku 
• 2 małe jajka (osobno białka i żółtka) 
• sól i pieprz 
• gałka muszkatołowa 
• majeranek 
 dodatkowo: 
• głębokie (min 5 cm) naczynie żaroodporne 

Pieczarki i cebule pokroić na ćwiartki. Dodać przeciśnięty czosnek i usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Wystudzić. Mięso, usmażone pieczarki i cebule zmielić dwu- lub nawet trzykrotnie w maszynce do mielenia. Wymieszać dokładnie z oliwą i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do masy mięsnej. Całość delikatnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, tartą gałką muszkatołową oraz majerankiem (uwaga: dodatkowo można dodać 2-4 łyżki usmażonej i zmielonej wątróbki albo kilka pokrojonych, podsmażonych pieczarek). Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Włożyć przyprawioną masę mięsną i wyrównać. Wierzch posmarować odrobiną oliwy. Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni. Wyjąć, ostudzić, kroić na plastry.

Przepis dodany do akcji Pieczarkowy Tydzień

Posted in Etichette: , , |

4 commenti:

  1. Kinga Says:

    Wygląda apetycznie! :)

  2. mopswkuchni Says:

    Musi być wspaniały. Zapraszam do dodania tego przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :)

  3. Jolanta Szyndlarewicz Says:

    Galaretka powiadasz ... to w mojej wersji by się pojawila:) Bardzo apetyczny pasztet:)

  4. Konsti Says:

    Dziekuje za mile slowa!
    Mopsie, dodalam przepis do akcji.
    Pozdrawiam serdecznie!