Ciasto cytrynowe z makiem
Posted On 8.04.2014 at a wtorek, kwietnia 08, 2014 by Konsti
Ciasto z kategorii “ekpresowe”. Banalnie proste, a przy tym niesamowicie smaczne. W przepisie (znalezionym na blogu Gotowanie pod gruszą) dokonałam tylko jednej zmiany, a mianowicie dałam o wiele więcej soku cytrynowego: dwie łyżki to dla mnie zdecydowanie za mało:) No i następnym razem sypnę hojniej makiem, coś nie za wiele go w cieście, jak widać na zdjęciu. Ciasto przygotowałam dla gości (stąd ta polewa czekoladowa, miało być bardziej kuszace) i przezornie zrobiłam je z podwójnej porcji: miałam rację, rozeszło się błyskawicznie, jak swieże bułeczki:). Polecam!
Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mleka
• ½ łyżeczki soli
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 jajko
• ¼ szklanki oleju
• 2 łyżki skórki otartej z cytryny
• sok z 2 cytryn
• 1 łyżka maku (wg mnie to niewiele…)
Wymieszać cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Ubić jajko widelcem, dodać mleko, olej, mak, sok oraz skórkę z cytryny. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką. Przełożyć do wysmarowanej masłem 20-cm keksówki. Piec w temp. 180 stopni przez 45-50 minut.
Moje uwagi: ciasto warto dodatkowo naponczować herbatą z cytryną, stanie się wtedy bardziej wilgotne i aromatyczne.
Moje uwagi: ciasto warto dodatkowo naponczować herbatą z cytryną, stanie się wtedy bardziej wilgotne i aromatyczne.
Ależ piękne to ciasto! Jakie puchate.
Pozdrawiam :)
też bym sypnęła więcej maku, zwłaszcza, ze ostatnio uwielbiam go w wypiekach:). bardzo puszyste to ciacho:) pozdrawiam
Dziekuje za wykorzystanie przepisu :)