Anelletti con piselli e menta
Posted On 30.03.2014 at a niedziela, marca 30, 2014 by Konsti
…czyli makaron anelletti z groszkiem i miętą. Anelletti to sycylijski makaron w formie pierścionków. Na Sycylii najczęściej stosuje się go jako bazę do cięzkich zapiekanek: w tradycyjnym daniu “anelletti al forno” makaron ów serwowany jest jako zapiekanka z bakłażanem, mozarellą, ragù i innymi dodatkami. Smaczne, ale i bardzo kaloryczne. Ja dzisiaj miałam ochotę na coś zdecydowanie lżejszego i zdecydowałam się na wiosenna wersję z groszkiem i miętą. Pyszności! Proste, a zarazem znakomite. Inspiracją był dla mnie ten oto przepis.
Składniki (na 4 porcje):
• 360 g makaronu typu "analletti siciliani" (można zastąpić innym makaronem, np. spaghetti)
• 400 g świeżego groszku
• ½ cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 6 łyżek oliwy
• 40 g masła
• kilka-kilkanascie listków mięty
• sól i pieprz
• starty parmezan
Drobno pokroić cebule i czosnek, podsmażyć na oliwie na patelni. Dodać kilka łyżek gorącej wody i dorzucić groszek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać więcej gorącej wody (tak, by zakryła groszek) i podgrzewać na dużym ogniu przez ok. 10 min (woda odparuje). Pod koniec dodać poszatkowaną miętę (można zostawić kilka listków do dekoracji talerza). Doprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron al dente, odcedzić, wrzucić na patelnię z groszkiem. Podgrzewać przez kilka chwil na niewielkim ogniu. Dodać masło i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Wyłaczyć ogien, dodać parmezan, wymieszać. Wyłożyć makaron na talerze, natychmiast podawać.
Można powiedzieć uciekający obiad, ale pyszny, wiosenny i bardzo lekki:))
Fajny ten makaronik i cały obiadek mi się podoba :)
Dziekuje Wam bardzo i pozdrawiam serdecznie.
I ten też wypróbuję :)Jeszcze makaronu miętą nie przyprawiałam.
Czekam na wrazenia po wyprobowaniu. Mnie osobiscie ten makaron z groszkiem i mieta bardzo smakuje, mam nadzieje, ze sprawdzi sie i w Twojej kuchni.
Pozdrawiam!