Ciasto cytrynowe z makiem

Ciasto z kategorii “ekpresowe”. Banalnie proste, a przy tym niesamowicie smaczne. W przepisie (znalezionym na blogu Gotowanie pod gruszą) dokonałam tylko jednej zmiany, a mianowicie dałam o wiele więcej soku cytrynowego: dwie łyżki to dla mnie zdecydowanie za mało:) No i następnym razem sypnę hojniej makiem, coś nie za wiele go w cieście, jak widać na zdjęciu. Ciasto przygotowałam dla gości (stąd ta polewa czekoladowa, miało być bardziej kuszace) i przezornie zrobiłam je z podwójnej porcji: miałam rację, rozeszło się błyskawicznie, jak swieże bułeczki:). Polecam!


ciacho_cyty_mak


Składniki: 

• 2 szklanki mąki pszennej 
• 1 szklanka cukru 
• 1 szklanka mleka 
• ½ łyżeczki soli 
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
• 1 jajko 
• ¼ szklanki oleju 
• 2 łyżki skórki otartej z cytryny 
• sok z 2 cytryn 
• 1 łyżka maku (wg mnie to niewiele…) 

Wymieszać cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Ubić jajko widelcem, dodać mleko, olej, mak, sok oraz skórkę z cytryny. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką. Przełożyć do wysmarowanej masłem 20-cm keksówki. Piec w temp. 180 stopni przez 45-50 minut.

Moje uwagi: ciasto warto dodatkowo naponczować herbatą z cytryną, stanie się wtedy bardziej wilgotne i aromatyczne.  



Posted in Etichette: |

3 commenti:

  1. Majana Says:

    Ależ piękne to ciasto! Jakie puchate.
    Pozdrawiam :)

  2. Jolanta Szyndlarewicz Says:

    też bym sypnęła więcej maku, zwłaszcza, ze ostatnio uwielbiam go w wypiekach:). bardzo puszyste to ciacho:) pozdrawiam

  3. Mirka Says:

    Dziekuje za wykorzystanie przepisu :)