Pasztet z podrobów i warzyw

Dawno temu nie byłam wielką fanką podrobów, ale potem zmieniłam zdanie i dziś uważam, że smakują one niepowtarzalnie. Pasztet z podrobów i warzyw (bardzo łatwy do przygotowania) ma lekką konsystencję, dobrze się kroi i łatwo nim smarować pieczywo. Smakuje wyśmienicie ze świeżym chlebem:) i pięknie prezentuje się w towarzystwie chrzanu, musztardy czy innych dipów. A w wersji wielkanocnje masę na pasztet można też wzbogacić orzechami czy suszonymi owocami. Mnie najbardziej smakuje jednak taki pasztet "codzienny", najprostszy. Rzecz gustu:)




Składniki:

  • 30 dag podrobów ( umnie 20 dkg serc wołowych i 10 dkg wątróbki drobiowej) 
  • 1 kajzerka 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • jeden listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • kilka ziaren pieprzu 
  • kilka goździków 
  • sól 
  • pieprz 
  • tymianek 
  • oregano 
  • ostra papryka 
  • 1 bakłażan (odmiana bez goryczki) 
  • 1 marchewka 
  • 1 koper włoski 
  • 1 nać selera 
  • mleko do namoczenia bułki 
  • oliwa do smażenia  
Zalać mlekiem pieczywo. Pokroić warzywa. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, bakłażana i seler oraz podroby wymoczoną w mleku wątróbkę i cielęcinę. Ostudzić, zmiksować. Dodać bułkę, przyprawy, marchew i koper włoski, ponownie wszystko razem zmiksować. Ewentualnie doprawić raz jeszcze do smaku solą i pieprzem. Dodać jajko i dwie łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą formy, włożyć do naczynia z wodą, a całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 C. Piec 40 min. uzupełniając wodę, a potem 20-35 min. bez wody. Zostawić do całkowitego ostudzenia (najlepiej na całą noc).

Posted in Etichette: , , |

4 commenti:

  1. Majana Says:

    Super ten pasztecik wygląda!

  2. Jolanta Szyndlarewicz Says:

    Bardzo fajny pasztet:). ja wczoraj też piekłam na Święta z kry, boczku, wątróbki i warzyw:). Pyszny wyszedł:)

  3. Gopelardo Says:

    Pasztet jak pasztet, do którego generalnie daję co popadnie (oczywiście od podrobów po mięso). Pasztet pierwsza klasa, najlepiej smakuje mi z ogórkami małosolnymi z gomaru, pokrojone świetnie prezentują się na kanapce, a jak smakują? Doskonale. Polecam.

  4. Konsti Says:

    Dziekuje za mile slowa i za wyprobowanie przepisu.
    Pozdrawiam serdecznie.