Pasztet z podrobów i warzyw
Posted On 14.04.2014 at a poniedziałek, kwietnia 14, 2014 by Konsti
Dawno temu nie byłam wielką fanką podrobów, ale potem zmieniłam zdanie i dziś uważam, że smakują one niepowtarzalnie. Pasztet z podrobów i warzyw (bardzo łatwy do przygotowania) ma lekką konsystencję, dobrze się kroi i łatwo nim smarować pieczywo. Smakuje wyśmienicie ze świeżym chlebem:) i pięknie prezentuje się w towarzystwie chrzanu, musztardy czy innych dipów. A w wersji wielkanocnje masę na pasztet można też wzbogacić orzechami czy suszonymi owocami. Mnie najbardziej smakuje jednak taki pasztet "codzienny", najprostszy. Rzecz gustu:)
Składniki:
- 30 dag podrobów ( umnie 20 dkg serc wołowych i 10 dkg wątróbki drobiowej)
- 1 kajzerka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- jeden listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- kilka goździków
- sól
- pieprz
- tymianek
- oregano
- ostra papryka
- 1 bakłażan (odmiana bez goryczki)
- 1 marchewka
- 1 koper włoski
- 1 nać selera
- mleko do namoczenia bułki
- oliwa do smażenia
Super ten pasztecik wygląda!
Bardzo fajny pasztet:). ja wczoraj też piekłam na Święta z kry, boczku, wątróbki i warzyw:). Pyszny wyszedł:)
Pasztet jak pasztet, do którego generalnie daję co popadnie (oczywiście od podrobów po mięso). Pasztet pierwsza klasa, najlepiej smakuje mi z ogórkami małosolnymi z gomaru, pokrojone świetnie prezentują się na kanapce, a jak smakują? Doskonale. Polecam.
Dziekuje za mile slowa i za wyprobowanie przepisu.
Pozdrawiam serdecznie.