Mazurek z masą serowo-gruszkową
Posted On 17.04.2014 at a czwartek, kwietnia 17, 2014 by Konsti
Wielkanoc tuż, tuż, czas na mazurki! Prezentowany poniżej mazurek z masą serowo-gruszkową jest wyjątkowo lekki i delikatny w smaku. Pierwszy raz przygotowałam to ciasto w ramach eksperymentu na Wielkanoc dwa lata temu, bardzo przypadło nam do gustu i w tym roku, na prośbę Kalabryjczyka, ten nietypowy mazurek ponownie wraca na nasz świąteczny stół.
Składniki:
Na ciasto:
· 25 dkg mąki
· 125 g masła
· 50 g cukru pudru
· 1 żółtko
· 1-2 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego
· szczypta soli
Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Schłodzonym ciastem wylepić formę (ciasto jest na tyle tłuste, że nie trzeba natłuszczać blachy i wysypywać jej mąką, bo i bez tego ciasto powinno ładnie “wyskoczyć” z formy). Wstawić ponownie do lodówki na ok. 30 min. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez ok. 20-25 min. w temp. 180°C. (ciasto powinno lekko zbrązowieć, ale trzeba uważać, żeby go nie przypalić). Przygotować nadzienie.
Masa serowo-gruszkowa:
· 1,5 kg gruszek
· 250 g białego sera o kremowej konsystencji (u mnie: ricotta)
· 50 g żelatyny
· sok z 1 cytryny
· cukier do smaku
Gruszki obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody i chwilę podgotować (ok 10-15 min). Miękkie owoce zmiksować z serem na gładki mus, dodać sok z cytryny i cukier (wedle uznania). Odstawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać do musu. Kiedy masa zacznie tężeć, wyłożyć na upieczony spód i wyrównać. Dowolnie ozdobić, odstawić do ostudzenia (najlepiej do lodówki).
Piękny mazurek, taki niespotykany. Z masą serowo-gruszkową nigdy nie widziałam.
Pozdrówki :)
bardzo ciekawe połączenie. Szkoda, że gruszek u mnie ostatnio nie widać bo chetnie bym wypróbowała. Ale przecież to nie musi być mazurek. Na tartę też mi pasi jak na wierzch dam owoce
Konsti, toz pusta głowa zapomniała o najważniejszym. Zdrowych i wesołych świat życzę. Tobie i całej Twojej rodzinie
Piękny mazurek, musi być pyszny (jeśli sie kocha gruszki, jak ja:)). Bardzo podoba mi się jego dekoracja, gustowna:)
Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.
Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.
Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form
lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.
Pozdrawiam Camelia
Petitchef.pl