Ciasto z jabłkami i migdałami (bez jajek)
Posted On 21.02.2014 at a piątek, lutego 21, 2014 by Konsti
… przygotowane na podstawie tego przepisu na zebrę bez jajek. Jak widać, udało mi się przekształcić babkę marmurkową w coś zupełnie innego:) Mój placek z jabłkami i z dodatkiem migdałów udał się na piątkę, wytoczył się z piekarnika pachnący i aromatyczny. To takie typowe, domowe ciasto, swojskie i bez udziwnień. Polecam!
Składniki:
· 250g mąki
· 150g cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
· 2 łyżki cukru waniliowego
· 250 ml mleka
· 50 ml oleju
· 4 łyżki octu jabłkowego
· 2 łyżki wiórków kokosowych
· 3 jabłka
· garść migdałów
Wymieszać mąkę, cukry, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sodę. Dodać mleko, olej i ocet, wymieszać wszystko łyżką. Migdały posiekać, większość dodać do ciasta (zostawić trochę do posypania ciasta). Jabłka obrać, oczyścić, pokroić w ćwiartki, a potem w plasterki. Ciasto wylać do formy, uprzednio natłuszczonej i wysypanej mąką (moja blacha była okrągła i miała średnicę 27 cm). Na powierzchni ciasta ułożyć w dowolny sposób plasterki jabłka, posypać odłożonymi wcześniej migdałami. Piec 35-40 minut w 170-180°C.
Kokosowe ciasto z jablkami swietnie brzmi! Mam nadzieje, ze to nie jest dyktowane jakas alergia, a tylko ot tak? Dla mnie przepis idealny :))
Pozdrawiam serdecznie i milego weekendu zycze!
Wow, świetna modyfikacja babki marmurkowej :D Cieszę się, że przepis się przydał :) i koniecznie muszę spróbować Twojej wersji :)
Nie miałabyś nic przeciwko, gdybym dodała zdjęcie (wraz z linkiem i podpisem) do galerii na Fb ze zdjęciami czytelników? :) o tu http://bit.ly/WaszeDaniaRnP
pozdrawiam
Adrijah
Beo, dziekuje za mile slowa. Nie mam alergii, za to czesto zapominam o kupnie jajek:)
Adrijah, dziekuje za przepis, ciasto wyszlo bardzo smaczne. Jesli uwazasz, ze warto, dodaj do galerii, czemu nie:)
Pozdrawiam.
przepyszne!