Chleb z orzechami, migdałami i tymiankiem

Zainspirował mnie ten oto przepis. Dokonałam w nim kilku drobnych zmian, bo chciałam, by w chlebie przeważała mąka razowa. Chleb wyszedł bardzo smaczny, sycący i aromatyczny. Polecam!


chleb_migdaly


Składniki: 

 Zaczyn: 
· 120 g aktywnego zakwasu pszennego (mój był z mąki razowej) 
· 120 g mąki razowej 
· 120 g wody 

Wymieszać składniki, przykryć folią i odstawić na 12-24 godziny. 

Ciasto: 
· 360 g zaczynu 
· 400 g mąki pszennej Manitoba 
· 330 g mąki pszennej razowej 
· 350 g wody 
· 20 g soli 
· 50 g migdałów 
 · 50 g orzechów (włoskich lub laskowych) 
· 2-3 łyżeczki pokruszonego, świeżego tymianku 

Zmieszać mąki, wodę i zaczyn, pozostawić do autolizy na 20-30 minut. Po tym czasie dodać sól i tymianek, wyrobić dokładnie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać orzechy i migdały. Pozostawić do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny, w tym czasie (po ok. godzinie) odgazować ciasto składając na blacie. Uformować dwa mniejsze bochenki lub jeden duży, ułożyć je w koszu do wyrastania wyłożonym płótnem i wysypanym dokładnie mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, a potem wstawić do lodówki na 8-12 godzin. Następnie wyjąć bochenki z lodówki i zostawić je w pokojowej temperaturze na 1-4 godziny do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bochenki przełożyć na gorący kamień (ja używam blachy z piekarnika), ponacinać, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec z parą przez 15 minut w temp. 240°C, a potem bez pary, w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut.

Wpis znajduje się na liście "Na zakwasie i na drożdżach":



Posted in Etichette: |

6 commenti:

  1. Jolanta Szyndlarewicz Says:

    Konkretny, pyszny chleb:) pozdrawiam

  2. Majana Says:

    Uroczy, smaczny chlebek :)

  3. Konsti Says:

    Dziekuje;)

  4. sprzęt komputerowy Says:

    chlebek bardzo smakowicie się prezentuje ! :)

  5. odzież używana hurt Says:

    Cześć, bardzo przyjemnie tu na twoim blogu, świetny wpis, bardzo pięknie się go przegląda, zapewne odwiedze twojego bloga jeszcze nie raz bowiem bardzo jest niezwykły w przeciwieństwie do wielu różnych blogów - Pozdrawiam Klaudia :)

  6. Konsti Says:

    Bardzo mi milo.
    Pozdrawiam serdecznie.