Chleb z orzechami, migdałami i tymiankiem
Posted On 9.03.2014 at a niedziela, marca 09, 2014 by Konsti
Zainspirował mnie ten oto przepis. Dokonałam w nim kilku drobnych zmian, bo chciałam, by w chlebie przeważała mąka razowa. Chleb wyszedł bardzo smaczny, sycący i aromatyczny. Polecam!
Składniki:
Zaczyn:
· 120 g aktywnego zakwasu pszennego (mój był z mąki razowej)
· 120 g mąki razowej
· 120 g wody
Wymieszać składniki, przykryć folią i odstawić na 12-24 godziny.
Ciasto:
· 360 g zaczynu
· 400 g mąki pszennej Manitoba
· 330 g mąki pszennej razowej
· 350 g wody
· 20 g soli
· 50 g migdałów
· 50 g orzechów (włoskich lub laskowych)
· 2-3 łyżeczki pokruszonego, świeżego tymianku
Zmieszać mąki, wodę i zaczyn, pozostawić do autolizy na 20-30 minut. Po tym czasie dodać sól i tymianek, wyrobić dokładnie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać orzechy i migdały. Pozostawić do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny, w tym czasie (po ok. godzinie) odgazować ciasto składając na blacie. Uformować dwa mniejsze bochenki lub jeden duży, ułożyć je w koszu do wyrastania wyłożonym płótnem i wysypanym dokładnie mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, a potem wstawić do lodówki na 8-12 godzin. Następnie wyjąć bochenki z lodówki i zostawić je w pokojowej temperaturze na 1-4 godziny do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bochenki przełożyć na gorący kamień (ja używam blachy z piekarnika), ponacinać, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec z parą przez 15 minut w temp. 240°C, a potem bez pary, w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut.
Wpis znajduje się na liście "Na zakwasie i na drożdżach":
Konkretny, pyszny chleb:) pozdrawiam
Uroczy, smaczny chlebek :)
Dziekuje;)
chlebek bardzo smakowicie się prezentuje ! :)
Cześć, bardzo przyjemnie tu na twoim blogu, świetny wpis, bardzo pięknie się go przegląda, zapewne odwiedze twojego bloga jeszcze nie raz bowiem bardzo jest niezwykły w przeciwieństwie do wielu różnych blogów - Pozdrawiam Klaudia :)
Bardzo mi milo.
Pozdrawiam serdecznie.